Wel of niet oversluiten?
In 2019 is het aantal hypotheekoversluiters extreem gegroeid. Met dank aan de superlage rente. Toch is er ook nog een meerderheid van Nederlandse huizenbezitters die een overstap niet overwegen en die daardoor een bruto besparing van 224 euro per maand laten liggen. Wat is wijsheid?
Vorig jaar is het aantal oversluitingen met 20 procent toegenomen. Dit kwam voornamelijk door gepensioneerde oversluiters. Niet iedereen kan profiteren van oversluiten: wanneer je een spaar- of beleggingshypotheek hebt, is het onverstandig en zelfs bij sommige banken onmogelijk. Ook bij een huis, dat ‘onder water’ staat, is oversluiten niet mogelijk. Met de term ‘huis onder water’ wordt een situatie bedoeld, waarin de hypotheek hoger is dan de huidige woningwaarde.
Boeterente
Ben je van plan over te sluiten? Check dan vooraf even wat je aan eventuele boeterente moet betalen bij oversluiten. Deze boete (overigens wellicht mogelijk deze mee te financieren in de volgende hypotheek) rekent de geldverstrekker, vanwege het mislopen van verwachte rente-inkomsten. Heb je niet te maken met een rentevaste periode? Dan kun je zonder boeterente overstappen. Houd er rekening mee dat bij oversluiten je rekening dient te houden met de normale voorkomende hypotheekkosten, zoals taxatie-, notaris- en advieskosten. Via berekenhet.nl kun je kijken of een overstap voor jou persoonlijk gunstig uitpakt.
Blijven zitten
Het overgrote deel van de Nederlandse huizenbezitters blijft vooralsnog zitten bij de huidige hypotheekverstrekker/-vorm. De meeste mensen denken dat ze niet voor een oversluiting in aanmerking komen. Daarnaast lijkt een oversluiting ze te veel tijd of gedoe kosten.
Besparing
Wanneer je oversluit, kun je fors geld besparen. Dat geeft meer rust in financiën. Wat doe jij of zou jij doen met een dergelijke besparing? Uit onderzoek naar oversluitgedrag van DirectSearch, uitgevoerd in opdracht van SNS, blijkt dat mensen het extra geld vooral gebruiken om de spaarrekening aan te vullen (34 procent), investeringen te doen in huis (29 procent) en (een deel van) schulden af te betalen (19 procent). Het onderzoek is in december 2019 afgenomen onder een kleine 1000 respondenten van 18 jaar en ouder. Gelet op een spreiding van leeftijd, sekse en opleiding.
Rentevaste periode
Een andere huidige trend is dat huizenkopers momenteel steeds meer kiezen voor een lange rentevaste periode. Drie op de vier huizenkopers kiezen voor 20 of 30 jaar rentevast. In 2019 koos 46 procent van de huizenkopers voor 20 jaar vast (tegenover 25 procent 5 jaar geleden) en 24 procent voor dertig jaar vaste rente (tegenover 9 procent 3 jaar geleden).
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.