Welke invloed heeft de coronacrisis op de huizenmarkt?
Tijdens de coronacrisis is er veel onzekerheid. Zo ook rond de huizenmarkt. Veel mensen met verhuisplannen vragen zich af of ze beter kunnen wachten met het verkopen van hun huis. Gaat de huizenprijs binnenkort omhoog of omlaag? In dit artikel zetten we een aantal ontwikkelingen rondom de huizenmarkt op een rij.
Voorspelling huizenprijzen tijdens de coronacrisis
In een krappe markt geldt vaak het volgende: eerst kopen, dan verkopen. Nu de economische onzekerheid toeneemt blijkt dit andersom te zijn. In de stad groeit het aanbod al. Zo stond in de maand mei in Amsterdam 34 procent meer woningen te koop dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de nationale huizenprijzen pas aan het einde van dit jaar zullen dalen. Door de grote vraag naar huizen onder de half miljoen euro zal de krapte op de huizenmarkt voorlopig aanhouden.
De voorspelling van de DNB is dat de huizenprijzen eind dit jaar beginnen met 2,1 procent en verder zakken naar 3,7 procent in het jaar daarop.
Huizen onbetaalbaar voor starters
Na de kredietcrisis van 2008 had een derde van de Nederlanders een hypotheek die hoger was dan de waarde van hun woning. Het Kabinet besloot de leenruimte van huizenkopers daarom in te perken. In 2013 begonnen de huizenprijzen weer te stijgen en inmiddels liggen de prijzen ver boven de piek van augustus 2008. De hoge prijzen in combinatie met de scherpe leennormen maken het kopen van een woning (met name voor starters) soms onbetaalbaar.
Starters kunnen een prijsstijging niet opvangen met overwaarde van een vorige woning. Dat betekent dat ze een groter beginkapitaal moeten sparen om een woning te kunnen kopen. Dit blijkt in veel gevallen onhaalbaar. In 2013 ging 48 procent van de verkochte huizen naar een starter, in 2019 was dit nog maar 32 procent.
Kritiek op verruiming leennormen
Het parlement discussieert over het verruimen van de leennormen voor starters. Dit kan bijvoorbeeld door overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen en voor beleggers te verhogen. Minister Wopke Hoekstra wil volgend jaar de hypotheeknormen voor tweeverdieners en mensen met studieschulden verruimen.
Op dit voorstel is ook veel kritiek. Uit een analyse van DNB blijkt dat ruimere hypotheeknormen de woningnood onder starters niet verhelpen, omdat elke vergroting van de leencapaciteit zich vertaalt in hogere huizenprijzen. Volgens DNB zijn starters meer geholpen met een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.