Woning verduurzamen
Heb je al nagedacht over het verduurzamen van je huis? Tot nu toe hebben meer dan 9600 woningbezitters extra geleend voor energiebesparende maatregelen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is 11 procent van alle consumenten met een NHG-hypotheek. Of zie je tegen de kosten op? Let er op dat niets doen, op termijn flink duurder uit zou kunnen pakken. Naar verwachting gaan de prijzen van stroom en gas de komende jaren omhoog.
Doelstellingen
Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen, moet er nog veel gebeuren. Onder meer nog heel veel energiebesparende maatregelen getroffen en betaald worden. Daarnaast moeten er circa anderhalf miljoen woningen worden verduurzaamd.
Kostengrens
Halverwege 2017 werden er bij 2,5 procent van de nieuwe hypotheekverstrekkingen met NHG energiebesparende maatregelen meegefinancierd. In 2018 steeg dit naar 6,2 procent en in 2019 was dit maar liefst 11 procent. Per 1 januari gaat de kostengrens, die aan de gemiddelde huizenprijs is gekoppeld, van 290.000 naar 310.000 euro. Wanneer je kiest voor zonnepanelen, gaat die grens zelfs naar 328.600 euro.
Financieren bij nieuwe woning
De makkelijkste manier om energiebesparende maatregelen te financieren, is bij de aankoop van een nieuwe woning. Dan heb je diverse mogelijkheden de kosten mee te nemen in de hypotheek. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, kwam in 2018 met het Energiebespaarbudget, een bouwdepot van maximaal 106 procent van de woningwaarde. Wanneer je energiebesparende maatregelen treft voor je nieuwe huis, kun je daar gebruik van maken.
Opties voor huidige woning
Ook als je in je huidige woning wilt blijven wonen, zijn er diverse mogelijkheden je huis te verduurzamen, ook wanneer je je spaargeld niet wilt aanspreken of niet gespaard hebt. Je kunt je bestaande hypotheek verhogen, mits je binnen je maximale hypotheek blijft. Ook kun je lenen via de energiebespaarlening van de overheid, een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds verstrekt leningen tot maximaal 25.000 euro met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Wordt je huis extreem energiezuinig of zelfs energieneutraal? Dan kun je zelfs tot maximaal 65.000 euro lenen. De rente is afhankelijk van de looptijd van de lening. Bij een looptijd van 10 jaar, betaal je 1,7 procent rente. De lening wordt geregistreerd bij BKR als aflopend krediet. Verder bieden diverse banken ook persoonlijke (huis dient niet als onderpand) groene leningen aan. Bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp.
Hoge rekening bij geen verduurzaming
Uit berekeningen van het ING Economisch Bureau blijkt dat, wanneer je niets doet aan verduurzaming van je woning, je energiekosten tot 2030 gemiddeld met 13 procent zullen stijgen. Dit komt voor 7 procent door hogere marktprijzen en voor 6 procent door veranderingen in de energiebelastingen.
Investeringen uitbetalen
De verwachting is dat de investeringskosten van energiebesparende maatregelen zullen dalen. Dit maakt het aantrekkelijker je eigen woning te verduurzamen. Investeren is financieel gezien alleen verstandig als een maatregel zich uitbetaalt. Uit berekeningen van het ING Economisch Bureau blijkt dat goede woningisolatie en zonnepanelen nu vaak al geld opleveren voor woningeigenaren. De elektrische en hybride warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet verdienen zichzelf nu nog niet terug.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.