Goed verzekerd thuiswerken
Al 1,5 maand lang heeft het grootste deel van de Nederlanders zijn kantoorplek verruild voor een thuiswerkplek. Omdat lang niet iedereen gewend was aan structureel thuiswerken, werden werkplekken met wat kunst- en vliegwerk ingericht. De keukentafel neemt nu de plaats in van het verstelbare kantoorbureau en het dubbele 24 inch computerscherm is nu het veel kleinere beeldscherm van de laptop geworden. En voorlopig blijft dat nog wel even zo...
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat twee jaar geleden 3,3 miljoen werknemers wel eens thuis een ‘kantoordag’ hadden. Sinds de coronacrisis de gemoederen bezig houdt en premie Rutte de oproep deed om zoveel mogelijk thuis te werken is dat aantal thuiswerkers behoorlijk gestegen en is 'wel eens' veranderd in 'dagelijks'. En dan gaat er dus ook vaker iets kapot, zeker nu de kinderen ook nog eens thuis zijn. De vraag is: wie moet de portemonnee trekken?
Bedrijfsapparatuur
Misschien heeft jouw werkgever er wel voor gezorgd dat je een laptop, toetsenbord en muis mee kon nemen naar huis. Of wellicht heb je er zelfs een verhoging voor je laptop bij mee gekregen of dat handige grote scherm wat je op kantoor altijd gebruikte. Terwijl jij even in de keuken een boterhammetje staat te smeren, besluit je zoon dat de woonkamer ook goed genoeg is voor een potje voetbal en voilà, gevalletje voetbal tegen laptopstandaard en laptop op de grond. Voor schade aan bedrijfsapparatuur ligt de verantwoordelijkheid doorgaans bij het bedrijf, dus het zal jou geen geld kosten. In de meeste overeenkomsten staat echter wel duidelijk vermeld dat roekeloze omgang bedrijfsspullen is uitgesloten.
Eigen spullen in gebruik
Maar wat nou als je met je eigen spullen werkt en deze gaan onder werktijd kapot? De verzekeringsvraag wordt dan wat ingewikkelder want ineens zit je met je eigen laptop, die je normaal niet dagelijks gebruikt, weken achter elkaar te werken. De werkgever draagt in deze situatie wel verantwoordelijkheid, maar om discussie te voorkomen is het verstandig om hier vooraf goede afspraken over te maken. Kies je er bijvoorbeeld voor om op je eigen laptop te werken terwijl de werkgever je een bedrijfslaptop aanbiedt, dan ligt de verantwoordelijkheid eerder bij jou dan de werkgever. Ook zie je vaak ziet dat medewerkers een maandelijkse vergoeding krijgen voor het gebruik van eigen apparatuur. Daarmee wordt schade, onderhoud en slijtage eigenlijk afgekocht.
Inboedelverzekering
Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, zeker in de tijd dat er wellicht veel andere mensen thuis zijn. Wie betaalt de kosten voor het lekkere glaasje cola wat zojuist over je toetsenbord is gevallen? Veel mensen hebben hiervoor een inboedelverzekering. De laatste jaren zijn de voorwaarden van inboedelverzekeringen echter sterk veranderd. Zo stellen verzekeraars strengere eisen aan dekking bij elektronica. Bovendien heb je vaak ook nog te maken met een eigen risico of een maximumvergoeding.
Check je polis
Mensen realiseren zich niet altijd dat je ook de verzekeraar moet inlichten wanneer je gezinssamenstelling verandert. Als je nooit hebt doorgegeven dat je polis aangepast moest worden, omdat je inmiddels een kindje hebt dan zal de verzekeraar de schadeclaim zeker afkeuren, wanneer jij hebt laten weten dat je dochtertje per ongeluk een beker ranja over de laptop heeft laten vallen.