Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vanaf 1 juli rookmelders verplicht op elke verdieping

Rookmelder

De afgelopen jaren zijn het aantal claims voor woningbranden fors gestegen. Zo ontvingen verzekeraars alleen al 66.657 claims in 2020. Vanaf 1 juli is het daarom verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping van je huis. Een rookmelder is altijd al essentieel geweest in je huis. Met een rookmelder voorkom je vooral ’s nachts als je slaapt schade, letsel of zelfs dood. Als je vanaf 1 juli dus geen rookmelders in je huis hebt, dan kan dat consequenties hebben voor je verzekering.

Rookmelder verplicht

Sinds 2003 is het voor nieuwbouwwoningen al verplicht om een rookmelder te hebben. Nu komen daar de bestaande woningen dus bij. Hierbij geldt dat je verplicht één rookmelder moet hebben per verdieping. De brandweer adviseert om de rookmelders te plaatsen in ruimtes waaruit je kunt vluchten. Denk hierbij aan de hal, overloop of huiskamer met achterdeur naar de tuin. Het is daarnaast verstandig om ook een rookmelder in elke slaapkamer te plaatsen, zodat je s’ nachts optimaal gealarmeerd kunt worden bij brand. Als je een huis huurt is het aan de verhuurder om rookmelders op te hangen.

Gevolgen voor inboedel- of opstalverzekering

Veel verzekeraars zeggen niet gelijk de kleine lettertjes in hun polisvoorwaarden aan te gaan passen. Een rookmelder heb je immers voor je eigen veiligheid en niet voor de verzekeraar. Sommige verzekeraars gaan wel over tot strengere regels voor verzekerden zonder rookmelders. Hierbij kan je huidige polis worden aangepast. Je krijgt hierover altijd eerst een melding van je verzekeraar.

Controle

Omdat het bij wet verplicht is om rookmelders te hebben kan er ook controle zijn. Gemeenten zijn hierbij verantwoordelijk voor de handhaving en mogen ook een boete opleggen. In de praktijk zal er weinig tot geen controle plaatsvinden, omdat het onwerkelijk is om alle huizen en panden in de gemeenten te controleren. Politie, brandweer en verzekeraars hebben geen autoriteit om de controle uit te voeren. Zorg ervoor dat je niet zomaar iedereen binnen laat die zegt te controleren op rookmelders. Criminelen doen zich namelijk vaak voor als controleurs om op zoek te gaan naar waardevolle spullen in je huis.