Verzekerd tegen stormschade
In het tweede weekend van maart heeft Nederland te maken gehad met de eerste storm van 2019 over het land. Storm kan zorgen voor stormschade. Hoe zit dat met de verzekering?
Stichting Salvage treedt na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars op, biedt persoonlijke hulp en beperkt schade waar mogelijk is. In bijna alle gevallen (37), waarvoor de stichting het weekend van 9 maart uit rukte, ging het om omgevallen bomen, die op daken terecht zijn gekomen en daken die van woningen zijn gewaaid. De betreffende (korte) storm heeft voor enkele miljoenen schade aangericht. Wanneer je te maken krijgt met stormschade, is het prettig te weten of en waarvoor je verzekerd bent. Om aanspraak te kunnen maken op een inboedelverzekering, dien je die persoonlijk te hebben afgesloten. Een opstalverzekering dient de eigenaar van de woning af te sluiten. Bij een huurwoning is dat de verhuurder.
Altijd verzekerd
Stormschade aan je woning, bijvoorbeeld door dakpannen die van het dak waaien of schuttingen en zonnepanelen die beschadigd raken, kun je vergoed krijgen vanuit de opstalverzekering (schade aan huis en alles wat er aan vast zit, zoals rolluiken en het dak) en inboedelverzekering (schade aan losse onderdelen in en om de woning, zoals een barbecue en meubels). Voor stormschade ben je altijd verzekerd. Tegen welk bedrag? Dat hangt af van de verzekering. Verzekeraars hanteren vaak de 40 procent-regeling bij inboedel: wanneer je bank meer dan 40 procent van de nieuwprijs waard is, ontvang je de nieuwwaarde. Als dat niet zo is, krijg je de dagwaarde.
Geen vergoeding
Wanneer je de schade door storm vooraf had kunnen voorkomen, bijvoorbeeld doordat je ramen open hebt laten staan tijdens de storm of je woning slecht hebt onderhouden, krijg je geen schade vergoed. Verder wordt niet alle waterschade vergoed. Schade door grondwater, overstroming bij het doorbreken van de dijken en sluizen, kades en waterkeringen valt niet onder de dekking.
Bewijs
Verzekeraars zien stormen met windkracht 7 of hoger als mogelijke veroorzakers van stormschade. Deze windkracht moet zijn gemeten door het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Wanneer het om een plaatselijke, niet gemeten, storm gaat, kijken verzekeraars naar de meldingen in een gebied met een straal van 10 kilometer. Deze meldingen zien verzekeraars dan als bewijs van een daadwerkelijke storm. Volgens het KNMI is er ‘pas’ sprake van storm bij windkracht 9.
Snel melden
Heb je te maken met stormschade? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de betreffende verzekeraar, zodat je kunt bespreken wat te doen. Bijvoorbeeld noodvoorzieningen treffen om verdere schade te voorkomen of juist de boel de boel te laten, zodat de schade goed kan worden opgenomen? Maak in ieder geval foto’s van de schade. Dit is mogelijk bewijsmateriaal. Er geldt bij stormschade een eigen risico per schadeclaim. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen voor dat eigen risico.
Stormschade voorkomen
Er zijn diverse maatregelen te nemen om stormschade te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ramen en deuren goed sluit, check de spullen in de voor- en achtertuin of op je balkon; zorg ervoor dat deze niet weg kunnen waaien. Controleer of een eventuele schutting stevig staat en ondersteun deze als dat niet zo is. Kijk verder of er dakpannen los of scheef liggen en of zonnepanelen nog goed vast zitten. Check bij een plat dak regelmatig of de dakranden niet losraken en het dakgrind nog goed is verdeeld. Staan er bomen in je tuin of vlak bij je woning? Kijk dan of er loshangende of dode takken in hangen en haal die weg als dat mogelijk is.