Verzekeren tegen cybercriminaliteit
Het komt helaas steeds vaker voor: cybercriminaliteit. Vorige week verschenen diverse nieuwsberichten over vals rondgestuurde sms’jes, met daarin een linkje naar een download van een neppe app. Zodra de gebruiker de app installeert kunnen criminelen persoonsgegevens stelen en zelfs meekijken in bankapps zonder dat de gebruiker het weet. Verzekeraars zien het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit stijgen en ondernemen actie.
Dekking via inboedelverzekering
Verzekeraar Aon neemt dekking voor online identiteitsdiefstal, phishing en digitale gijzelingen van computers voortaan op in haar inboedelverzekering. Daarmee is ze de eerste verzekeraar in Nederland waarbij je geen aanvullende verzekering meer hoeft af te sluiten om tegen cybercriminaliteit verzekerd te zijn. Verzekeren tegen cybercriminaliteit is bij diverse aanbieders al langer mogelijk, maar voorheen was deze verzekering altijd duurder en aanvullend.
Verzekering iets duurder
In totaal hebben zo’n 157.000 huishoudens een inboedelverzekering bij Aon. Zij krijgen de cyberdekking er per 1 september automatisch bij, maar betalen daardoor wel een euro extra voor de verzekering. De dekking is maximaal 5000 euro per jaar, voor de kosten van privacyschending, identiteitsdiefstal, beveiligingsinbreuk en ransomware.
Cybercriminelen extra actief
De toename van cybercriminaliteit is niet nieuw. Volgens de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders steeds vaker slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Tijdens de coronacrisis steeg dit aantal gevallen nog verder; criminelen voerden meer phishing- en malwareaanvallen uit omdat mensen meer thuiswerken. Uit een analyse van VPNgids blijkt dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar meer cybercrime-delicten (1869) waren dan woninginbraken (1344).
Heb je geen inboedelverzekering bij Aon en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een aanvullende verzekering tegen cybercriminaliteit? Dan helpen we je graag verder!