Meer consumenten stappen over van energieleverancier
Sinds 2004 is de energiemarkt vrij gegeven. Dit betekent dat er sindsdien door consumenten en bedrijven zelf gekozen kan worden bij welke energieleverancier men klant is. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), toezichthouder op onder andere de energiemarkt, blijkt dat vanaf 2004 tot en met de eerste helft van 2015 51% van alle consumenten minimaal één keer is overgestapt van energieleverancier, 14% van alle consumenten geeft aan de intentie te hebben om binnen twee jaar te gaan overstappen.
Hoe je de keuze kreeg voor een energieleverancier
Voordat je de keuze uit energieleveranciers had, werd aan de hand van de regio waarin je woonde bepaald wie jouw leverancier was. Er waren een aantal gemeenschappelijke energiebedrijven, die na verloop van tijd werden samengevoegd tot drie grote energieleveranciers die ieder een eigen regio bedienden: Eneco, Essent en Nuon (nu Vattenfall). Omdat men vond dat het niet eerlijk was dat er geen keuze was is de energiemarkt volledig geliberaliseerd. Dit ging in stapjes: in het begin kon je nog niet overstappen maar wel bepalen of je groene of grijze stroom wilde afnemen. In 2011 zijn de netbeheerders losgekoppeld van de energieleveranciers. De netbeheerders zijn de partijen die daadwerkelijk gas en stroom leveren, de energieleverancier zorgt voor de inkoop en de administratie. De netbeheerders zijn echter nog steeds regio gebonden, je kunt dus niet kiezen wie jouw netbeheerder is.
Stadsverwarming
In Nederland is er ook een deel van de woningen die geen gas ontvangen, maar in plaats daarvan gebruik maken van stadsverwarming of blokverwarming. De leverancier die stadsverwarming verzorgt is vastgesteld door de gemeente. Indien je dus stadsverwarming hebt kun je alleen overstappen van energieleverancier voor stroom. De leverancier voor stadsverwarming blijft hetzelfde.
Tevreden over de overstap van energieleverancier
In de periode juli 2014 tot de periode 1 juli 2015 is 14,1% van de consumenten overgestapt van energieleverancier, waarvan 89% tevreden tot zeer tevreden is over de overstap. Ook via Consumind is het mogelijk om over te stappen van energieleverancier. Om voor jezelf de keuze te maken om wel of niet over te stappen moet je uiteraard eerst weten of een overstap je voordeel biedt, op gebied van prijs en service. Daarom kun je via ons energieleveranciers vergelijken.
Energieleverancier vergelijken met andere energieleveranciers
Je kunt jouw eigen energieleverancier vergelijken met meer dan dertig energieleveranciers om te kijken of je een financieel voordeel kunt behalen met een overstap. Een energievergelijking kan een ingewikkelde en een tijdrovende klus zijn. Je moet immers de websites van de leveranciers af om de actuele tarieven te bekijken. Consumind doet dit kosteloos voor je. Vergelijken kun je in enkele simpele stappen doen: voer jouw persoonlijke- en verbruiksgegevens in en geef aan wie je huidige leverancier is. Er wordt aan de hand van jouw verbruik inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn bij andere energieleveranciers. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.
Eigen energieleverancier bovenaan in de vergelijking
Het komt wel eens voor dat jouw huidige energieleverancier met de actuele tarieven bovenaan in de lijst staat als voordeligste leverancier. Dit hoeft echter niet te betekenen dat jij dan ook het voordeligst uit bent op dit moment. Het zijn immers de actuele tarieven voor nieuwe klanten. Omdat jij al klant bent en reeds een contract hebt lopen bij de leverancier, heb je andere tarieven afgesloten op een ander moment. Een overstap naar een andere energieleverancier kan dan dus nog steeds in jouw voordeel zijn.
Slaaptarieven bij energieleverancier
Ben je al langere tijd klant bij een leverancier, zonder dat je actie hebt ondernomen om weer een nieuw contract af te sluiten? Dan rekent jouw leverancier meestal zeer hoge tarieven, ook wel slaperstarieven genoemd. Uit hetzelfde onderzoek van ACM blijkt dat klanten die nooit overgestapt zijn meer dan € 300 teveel betalen, deze klanten kunnen dus veel voordeel behalen door over te stappen van energieleverancier. Durf je niet over te stappen van energieleverancier? Wij helpen je graag! Overstappen is namelijk alleen een administratieve handeling. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten, want dit blijft de netbeheerder voor je verzorgen. Het enige wat je merkt is dat je minder gaat betalen voor stroom en gas, waardoor je meer geld overhoud om iets leuks van te doen.
Overstappen van energieleverancier
Via Consumind kun je meer dan dertig energieleveranciers vergelijken en direct overstappen van energieleverancier. De overstapservice bieden wij aan voor speciaal geselecteerde leveranciers. Deze leveranciers zijn gekozen, omdat ze scherpe tarieven aanbieden, stabiele partijen zijn en goede service aanbieden. Dit zijn punten die wij belangrijk vinden voor onze klanten. Wanneer je besluit via Consumind over te stappen dan helpen wij je geheel met de overstap. Samen met jou kijken we welk contract bij welke energieleverancier voor jou verstandig is, en als je een nog lopend consumentencontract hebt zorgen we dat de opzegvergoeding aan jou wordt terugbetaald. Zo ben je verzekerd van een goede keuze en behoor je vast en zeker tot het grote deel tevreden overstappers.
Hoe verloopt een overstap van energieleverancier?
De overstap van energieleverancier verloopt in de volgende stappen:
-
Ontvangst contract
Als je online of telefonisch een contract van een nieuwe energieleverancier aanvraagt dan ontvang je van de leverancier een contract per post of per mail. Na ontvangst van het contract heb je nog wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Als je tijdens de bedenktijd niets laat horen aan de nieuwe energieleverancier dan wordt er vanuit gegaan dat je akkoord bent met het contract. -
Ingang nieuw contract en opzeggen leverancier
In het contract vermeldt de nieuwe energieleverancier wat de geplande startdatum is van de levering. Voor deze datum zegt de nieuwe leverancier de oude leverancier voor u op. -
Doorgeven meterstanden
Op of een paar dagen na de geplande startdatum zal de nieuwe energieleverancier de meterstanden bij u opvragen wanneer u niet beschikt over een slimme meter. Nadat de nieuwe leverancier de meterstanden heeft ontvangen, worden ze ook doorgestuurd naar de oude leverancier, zodat deze de eindnota kan opmaken. Zorg ervoor dat de leverancier de meterstanden niet hoeft in te schatten. Met een schatting kan de eindnota namelijk nadelig voor je kunnen uitkomen. -
Ontvangst eindnota
Aan de hand van de ontvangen meterstanden maakt de oude energieleverancier de eindnota op. Hierop staat vermeld hoeveel je reeds hebt betaald aan termijnbedragen en hoeveel stroom en/of gasje daadwerkelijk hebt verbruikt. Het verschil wordt met je verrekend. Heb je meer betaald dan verbruikt? Dan ontvang je het resterende bedrag retour van de leverancier. Je moet bijbetalen als de daadwerkelijke kosten hoger zijn dan dat je hebt betaald. Staat er een opzegvergoeding op de rekening genoteerd en ben je via Consumind overgestapt met de regeling dat de nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding terugbetaald? Dan kun je een kopie of scan indienen bij de nieuwe leverancier, zodat ze dit met jou kunnen verrekenen.
Groene stroom afnemen bij een energieleverancier
De meeste leveranciers bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Sommige leveranciers vragen hiervoor een vast bedrag extra per maand, rekenen een hoger bedrag per afgenomen kWh of rekenen dezelfde prijs voor groene- als voor grijze-stroom. Groene stroom wordt op een andere wijze opgewekt dan grijze stroom, op een milieubewustere manier, bijvoorbeeld door middel van windmolens. Door het energienetwerk wordt een mix van grijze- en groene- stroom naar jouw woning vervoerd. Hoe meer mensen er kiezen voor groene stroom, des te groter het aandeel groene stroom is in de mix dat bij jou thuis geleverd wordt. Uit het onderzoek van ACM blijkt dat in 2015 bijna zes op de tien huishoudens een groen stroomcontract afnemen. Dit aantal is ten opzichte van 2014 6% lager.
Keuze voor contractduur bij energieleverancier
Bij een overstap kun je kiezen voor een contractduur: de meeste leveranciers bieden een 1- en 3- jarig contract aan, een aantal een 2- of 5- jarig contract. Daarnaast zijn alle leveranciers verplicht om een modelcontract aan te bieden. Het modelcontract is een contract met variabele tarieven en een onbepaalde looptijd. Dit zijn over het algemeen duurdere contracten. Tussen juli 2014 en juli 2015 heeft 27% van de consumenten gekozen voor een contract dat langer dan een jaar loopt. Als energietarieven laag zijn is het een goed moment om de tarieven voor langere periode vast te zetten, zo ben je verzekerd van vaste energietarieven en ga je niet mee met eventuele prijsstijgingen.
Overheidsheffingen, netbeheerkosten, btw en vermindering energiebelasting
De energieleverancier bepaalt de hoogte van de leveringstarieven. De overige onderdelen die je terug vindt op de energierekening, zoals overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting, worden bepaald door de overheid. Onder overheidsheffingen vallen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw bepaald. De btw is op dit moment 21% over de energiekosten, dit wordt ook over de overheidsheffingen berekend. Omdat iedereen een bepaalde hoeveelheid stroom moet kunnen afnemen om te leven krijg je ook een bedrag van de overheid terug, dit wordt vermindering energiebelasting genoemd. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder die in jouw regio voor de levering van gas en stroom zorgt. Met een overstap zorg je ervoor dat de tarieven die de leverancier bepaalt lager worden, aan de overige kosten kun je helaas niets wijzigen.
Meer interessante pagina's: Energieleveranciers vergelijken en besparen - Dé goedkoopste energieaabieder - Voorbeeldnota van Eneco - Acties energiemaatschappijen bij overstap zijn wassen neus - Energietarieven: vastzetten of niet?
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
Consumind, de financiƫle assistent
Tarieven vast of variabel?
Verbruik van huishoudelijke apparaten
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: meer consumenten stappen over van energieleverancier van Syda Productions/ Shutterstock.com