E-sim maakt bellen en internetten buiten Europa goedkoper

Voor het gebruik van smartphones in landen buiten de Europese Unie worden al jarenlang torenhoge roamingtarieven in rekening gebracht. Tarieven tot 5 euro per belminuut en 10 euro per MB dataverkeer waren geen uitzondering. Deze hoge kosten worden echter steeds vaker omzeild, mede dankzij technologische ontwikkelingen zoals de e-sim. Hierdoor wordt het gebruik van lokale netwerken in het buitenland eenvoudiger en goedkoper.

E-sim verlaagt drempel voor gebruik lokale netwerken

Met de komst van de e-sim, een ingebouwde chip in moderne smartphones die op afstand geprogrammeerd kan worden, wordt het makkelijker om in het buitenland een lokale simkaart te gebruiken. Gebruikers kunnen eenvoudig via een app van een provider een lokale sim activeren, waardoor ze lokale tarieven betalen voor bellen en internetten. Dit verlaagt de drempel voor consumenten om hoge roamingkosten te vermijden tijdens reizen buiten de Europese Unie.

Roamingtarieven wereldwijd onder druk

Telecomproviders zien hun inkomsten uit roaming wereldwijd teruglopen. Dit komt deels doordat de kosten voor roaming in sommige landen zijn gedaald, wat door providers wordt doorberekend aan hun klanten. Waar het voorheen 10 euro per MB kon kosten om data te gebruiken in het buitenland, bieden sommige providers nu bundels van 10 gigabyte aan voor 25 euro, wat neerkomt op een fractie van de vroegere kosten.

Speciale bundels voor populaire bestemmingen

Om klanten tegemoet te komen, bieden verschillende providers nu speciale databundels voor populaire bestemmingen buiten Europa. Zo kunnen reizigers op vakantie in bepaalde landen profiteren van lagere tarieven voor data. Niet alle landen bieden echter dezelfde voordelen, omdat de inkooptarieven voor providers per land verschillen. Sommige providers hanteren nog steeds een zonesysteem, terwijl anderen de tarieven per land hebben aangepast om de kosten beter te laten aansluiten bij de lokale prijzen.