Veiling van 5G-frequenties eindelijk van start
Dinsdag 24 juni is eindelijk de langverwachte veiling van nieuwe 5G-frequenties begonnen. Telecomproviders zoals KPN, Vodafone en Odido hebben deze radiofrequenties dringend nodig om de groei van het mobiele internetverkeer bij te houden. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) organiseert de veiling, maar houdt geheim welke en hoeveel partijen deelnemen. Wel is het duidelijk dat grote providers als KPN, Vodafone en Odido zullen meebieden.
Strikte regels voor een eerlijke veiling
Om een eerlijke verdeling van de frequenties te waarborgen, mogen deelnemers aan de veiling maximaal 40 procent van alle frequenties kopen. Dit betekent dat er minstens drie winnaars uit de veiling komen. De duur van de veiling is nog onbekend, maar de RDI verwacht dat het enkele weken zal duren.
Geïnteresseerden kunnen vanaf dinsdag bieden op radiofrequenties in de 3,5GHz-band. De overheid veilt in totaal 300 MHz aan frequenties, wat aanzienlijk meer is dan bij eerdere veilingen. Deze veiling moet minimaal 170 miljoen euro opleveren, maar het uiteindelijke bedrag kan in de miljarden lopen.
Dringende behoefte aan nieuwe frequenties
Mobiele telecomaanbieders hebben al jaren behoefte aan nieuwe frequenties. Het mobiele internetverkeer in Nederland groeit jaarlijks met 30 tot 50 procent, en de vraag naar sneller internet op mobiele telefoons neemt toe. Om aan deze vraag te voldoen, moeten de providers hun netwerken uitbreiden. Dit kan deels op de huidige frequenties, maar er is een grens aan de capaciteit die kan worden toegevoegd. De nieuwe frequenties zijn essentieel voor verdere uitbreiding van 5G-netwerken, die onder ideale omstandigheden net zo snel kunnen zijn als een glasvezelverbinding thuis.
Vertraagde start van de veiling
De veiling is jaren vertraagd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de frequenties al in 2021 geveild zouden worden. In de meeste Europese landen is de 3,5GHz-band al in gebruik door telecomaanbieders. In Nederland werd deze frequentieband echter nog gebruikt door een satellietgrondstation in het Friese Burum, wat zorgde voor vertraging. Het verhuizen van dit station en rechtszaken tegen het Nationaal Frequentieplan hebben de veiling verder vertraagd.
De winnaars van de veiling mogen de nieuwe frequenties vanaf 1 augustus gebruiken, mits de veiling voor die datum is afgerond.