Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

We zijn flink meer mobiele data gaan gebruiken in 2021

Mobiele telefonie

De Autoriteit Markt en Consument (ACM) heeft vlak voor het nieuwe jaar het dataverbruik van Nederland naar buiten gebracht van het derde kwartaal van 2021. Er was een stijging te zien van 12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 en maar liefst 31 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020.

Oorzaak meer dataverbruik

We zijn als Nederlanders dus flink meer gaan bellen, chatten, streamen en posten. De toename is ons internetgebruik komt ook mede doordat mensen nu veel meer via internet bellen en chatten. Voorheen ging dit natuurlijk met belminuten en sms. Zo daalde het gebruik van belminuten met 5 procent en sms’jes met 2 procent in het derde kwartaal.

Marktaandeel netwerk

De afgelopen twee jaar is er geen wijziging geweest in het marktaandeel van de grote providers in ons land met een eigen netwerk. KPN en T-Mobile zijn goed voor zo’n 30 procent van de markt en VodafoneZiggo voor ongeveer 25 procent. De providers zonder eigen netwerk, zoals YouFone, hebben samen een marktaandeel van ongeveer 15 procent.

Slimme apparaten

Niet alleen mobiele telefoons zijn aangesloten op het mobiele netwerk. Ook slimme apparaten, zoals auto’s, energiemeters en routers maken hier tegenwoordig gebruik van. Het aandeel van slimme apparaten groeit zelfs sneller dan het aandeel van mobiele telefoons.