Wel of niet kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering?


Je bent niet meer overal verplicht te kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering (orv) bij het afsluiten van een hypotheek. Toch kan het zinvol zijn het te doen.


Wanneer je tot begin 2018 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot van meer dan 80 procent van de woningwaarde, moest je daarnaast ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De NHG beschermt je wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. De orv beschermt je extra, bijvoorbeeld wanneer je partner overlijdt en jij daarna alleen de hypotheek niet kunt betalen.

Goed checken 

Niet iedereen zit op de orv te wachten. Denk maar aan bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen, die moeilijk tot niet een orv konden afsluiten en daardoor geen NHG-hypotheek, of alleenstaanden of stellen die de hypotheek gemakkelijk in hun eentje kunnen betalen. Voor hen is het een positieve ontwikkeling dat de orv niet meer verplicht is. Let er wel goed op dat niet alle hypotheekverstrekkers meegaan met de versoepelde regels (of ze gaan deels mee). Check vooraf goed waar de orv niet verplicht is.

De orv

Met de orv is er een mogelijkheid bij overlijden partner en/of kinderen verzorgd achter te laten. Ook voor een alleenstaande of als je de volledige hypotheek na overlijden van je partner zelf kunt betalen, kan een dergelijke verzekering handig zijn. Minder woonlasten stellen je in staat minder te gaan werken. Daardoor kun je je intensiever met de verzorging van je kinderen bezig houden. Alleenstaanden willen nabestaanden niet opzadelen met een eventuele restschuld op hun hypotheek.

Wel of niet overstappen? 

Aan je orv zit je vast, tenzij je gaat verhuizen naar een andere koopwoning en een nieuwe hypotheekakte afsluit. Het kan lonen om over te stappen, als je al wat langer geleden een orv hebt afgesloten. De premies  daalden van 2002 tot 2018 met 56 procent. Uit onderzoek van onderzoeksbureau MoneyView blijkt dat de premies in 2018 voor het eerst sinds die tijd weer gestegen zijn: gemiddeld met 4,16 procent.

Denk je aan overstappen? Doe van te voren dan wel navraag bij je hypotheekverstrekker of die akkoord gaat met een overstap. En zo ja, welke voorwaarden er aan verbonden zijn (of welke kosten daarbij komen kijken). Wacht met een polis opzeggen tot een andere verzekeraar je geaccepteerd heeft. (Toch) niet overstappen? Wellicht lonen betere afspraken met je huidige verzekeraar. Inmiddels heb je wellicht wat afgelost op je hypotheek? Dat kan schelen in kosten met betrekking tot het te verzekeren bedrag, de looptijd of risico-opslag.