Een aanvullende verzekering, is het nodig?

Over twee weken is het alweer zover; champagne, vuurwerk en een gelukkig nieuwjaar. Voor die tijd moet je wel al bedacht hebben of je wat wilt veranderen aan je zorgverzekering, zoals een aanvullende verzekering of een hogere dekking. Maar heb je dit uiteindelijk echt wel nodig? Wij hebben wat punten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

Een aanvullende verzekering, is het nodig?

Mocht je op dit moment nog geen aanvullende verzekering hebben, dan kan het zijn dat je deze wel wilt. Vaak kun je deze afsluiten bij je huidige zorgverzekeraar. Het kan ook zomaar zijn dat de zorgverzekeraar niet de juiste dekking biedt voor de aanvullende verzekering. Dan kun je het beste overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, kun je zelf het beste inschatten. Merk je nu al dat je tandartskosten omhoog gaan of dat je gezondheid kwetsbaarder wordt? In dat geval kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten. Kijk wel of de kosten die je verwacht niet al door je basiszorgverzekering worden vergoed.

Oververzekerd?

Mocht je op dit moment een aanvullende verzekering hebben, dan kan het zijn dat je oververzekerd bent. Sommige vergoedingen zijn opgenomen in de basisverzekering of heb je niet nodig. Wanneer de aanvullende verzekering al deels is opgenomen in de basispolis, dan ben je oververzekerd. Je kunt jezelf ook afvragen of je het risico niet zelf kunt dragen, omdat je een behandeling maar 1 of 2 keer nodig hebt. Zonde om dan het hele jaar een dure premie te betalen.

Hoe kun je de beste basiszorgverzekering en aanvullende verzekering uitkiezen?

Je kunt het beste meerdere basiszorgverzekeringen met elkaar vergelijken. De dekking voor de basiszorgverzekering is hetzelfde, dus kijk hier naar de beste prijs. Vergelijk daarna de aanvullende verzekeringen van de verzekeraars met elkaar. Kies hieruit de dekking die het beste bij jou past en je denkt nodig te hebben.

Waar je rekening mee moet houden is met welke zorgaanbieders de verzekeraars een contract hebben. Zitten jouw standaard zorgaanbieders hierbij? Dan hoef je geen vrije zorgkeuze te kiezen. Mocht je toch naar een andere zorgaanbieder willen, dan kun je kiezen tussen een gedeelde of volledige vrije zorgkeuze.

Lees bij de aanvullende verzekering wel altijd de kleine lettertjes. Sommige verzekeraars dekken minder in de aanvullende verzekering dan andere. Consumind Finance adviseert wel om je basis- en je aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar te houden. Hiermee voorkom je gedoe met administratie en de afhandeling. Mocht je echt niet anders kunnen, dan kun je de aanvullende verzekering ook aanvragen bij een andere verzekeraar. Houd er dan wel rekening mee dat je een premieopslag kunt krijgen of dat hier andere acceptatie-eisen gelden.

Mocht je geen aanvullende verzekering nemen, dan kun je altijd geld achter de hand houden om een behandeling in de toekomst te kunnen betalen. Hiermee vang je het risico op dat je zelf draagt. Wanneer je geen behandeling zelf hoeft te betalen, heb je aan het eind van het jaar toch een mooi bedrag gespaard dat je kunt besteden aan andere leuke zaken!