Verzekeringsfraude vaker opgespoord

Vorig jaar leidde een op de drie onderzoeken tot de ontdekking van een fraudegeval. Circa 10.000 fraudeurs werden door de verzekeraars opgespoord. In totaal ging het om een bedrag van ruim 83 miljoen euro door fraudezaken.

Onnodige premiestijging

Huishoudens betalen ieder jaar enkele tientallen euro’s aan onnodige premie dankzij consumenten die de verzekering proberen op te lichten. De verzekeringsbranche steekt om die reden ook veel tijd in het opsporen en aanpakken van deze personen. Dankzij het lik-op-stuk beleid, waarbij verzekeraars direct een boete van 532 euro op kunnen leggen, zijn al 505 fraudeurs gepakt. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat dit aantal nog verder toe zal nemen.

Jongeren vaker fraudeur

Opvallend is de toenemende ‘scooterfraude’, waarbij scooterrijders na een ongeval naast de materiele kosten ook een fors bedrag claimden voor een jaar studievertraging. Er is sowieso een trend onder jongeren wat betreft valse claims, ook op de reis- of annuleringsverzekering waarbij ze hun vakantie willen terugverdienen. Met motorrijtuigenverzekeringen wordt al jaren het meest gefraudeerd. Het aantal claims in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar is dubbel zo hoog in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van 2015 en 2016.

Onder de radar

Voorheen bleven deze fraudes vaak onder de radar, maar iemand die nu de intentie heeft een verzekeraar te misleiden, draait in ieder geval voor een deel van de onderzoekskosten op. Voor fraudeurs zijn de gevolgen groot. Je krijgt een boete, de verzekeraar royeert je en als je het heel bont maakt, kom je op een zwarte lijst. Je kunt je dan nog wel verzekeren, maar er gelden dan bijzondere voorwaarden.

 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage