Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzekeringspremies stijgen fors in 2023

Autoverzekeringen

In lijn met de stijgende inflatie kunnen consumenten fors duurdere verzekeringen verwachten. De grootste aanjager hiervan blijven nog altijd de hoge energieprijzen, zelfs nu deze dalen. Veel diensten die door verzekeringsmaatschappijen worden vergoed worden namelijk nog altijd duurder als gevolg van de hoge energieprijzen. De prijsstijging geldt met name voor auto- en woonverzekeringen.

Hogere kosten autoverzekeringen

De premiestijging van autoverzekeringen bleef lang op zich wachten, maar de afgelopen maanden gaat het hard. Een autoverzekering is ten opzichte van een jaar eerder bijna 11 procent gestegen. Waar een verzekerde vorig jaar gemiddeld 821 euro kwijt was is dat nu 912 euro. De hoogste gemiddelde stijging is te zien bij een WA-verzekering (10 procent).

Woonverzekeringen stijgen hard

De premies van opstalverzekeringen stijgen net als de premies van autoverzekeringen ongekend hard. Het gaat hierbij om een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Een verzekerde betaalde vorig jaar gemiddeld 240 euro waar dat nu 276 euro is. De inboedelverzekeringen blijven wel ongeveer gelijk. Rechtsbijstandverzekeringen zien een kleine premiestijging van 4 procent.

Premiestijging niet gelijk doorgevoerd

De premiestijging wordt niet elke maand doorgevoerd. Pas bij het afsluiten van een nieuwe polis kun je de nieuwe hogere tarieven verwachten. Dat betekent dat als je over een half jaar pas een nieuwe polis afsluit de kosten waarschijnlijk nog hoger uitvallen. Het is daarom goed om te vergelijken waar het voordeliger kan of om misschien het type verzekering te wijzigen naar een goedkopere variant waar je minder goed gedekt bent.