Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Juridische conflicten over verbouwing leiden steeds vaker tot rechtsbijstand

Het afgelopen jaar bleek renovatie niet altijd een vlekkeloos proces te zijn, met geschillen tussen buren, aannemers en huiseigenaren die steeds vaker uitmondden in juridische conflicten. Er is een opvallende stijging te zien in het aantal juridische hulpvragen met betrekking tot zonnepanelen, verbouwingen en verborgen gebreken aan woningen.

Toename geschillen over zonnepanelen en verbouwingen

Er is een opmerkelijke toename te zien van 28 procent in het aantal juridische hulpvragen met betrekking tot zonnepanelen in vergelijking met het voorgaande jaar. Geschillen ontstonden voornamelijk door tegenvallend rendement, leveringsproblemen en installatiekwesties. Daarnaast meldden steeds meer buren zich met klachten over overlast door verbouwingen, zoals hinderlijke schittering van zonnepanelen en geluidsoverlast van warmtepompen.

Verharding van onderlinge verhoudingen en afnemende bereidheid tot oplossingen

De onderlinge verhoudingen tussen betrokken partijen in de rechtsbijstandspraktijk zijn verhard. De wens om er samen uit te komen is minder frequent aanwezig, wat resulteert in een toename van conflicten. Met name bij bouwzaken is er een verminderde bereidheid om snel tot een oplossing te komen, wat de frequentie van juridische geschillen doet toenemen. Er werden het afgelopen jaar ongeveer evenveel meldingen ontvangen als in voorgaande jaren, waarbij de geschillen betrekking hadden op onder andere verkeer, letsel en werk.

Heb jij eenzelfde situatie meegemaakt of ga je binnenkort verbouwen? Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af via onze vergelijker.