Record Aantal Juridische Geschillen in Bouwsector: Is Rechtsbijstand Nog Relevant?

Achmea heeft in 2023 een recordaantal juridische geschillen gemeld, vooral rondom (ver)bouwprojecten en zonnepanelen. Het aantal zaken steeg met meer dan een derde, terwijl conflicten over zonnepanelen met 28% toenamen. Tegelijkertijd heeft Google maatregelen genomen om advertenties van malafide loodgieters te weren, die consumenten voor honderden tot duizenden euro’s afzetten. De vraag rijst hoe men in deze situaties zijn recht kan halen.

Verharding van Conflicten

Conflicten lijken zich niet alleen te verharden rondom woningen, maar ook op andere terreinen zoals de arbeidsmarkt, verkeerssituaties en familiezaken. Dit verhoogt de vraag naar rechtshulp, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen. Een doorlopende rechtsbijstandsverzekering kan in deze gevallen uitkomst bieden, omdat het financiële bescherming biedt en toegang tot juridische expertise verzekert.

Veranderingen in Verzekeringsopties

Rechtsbijstandsverzekeringen bieden een breed scala aan dekkingen en diensten, die regelmatig veranderen. De hoogte van het eigen risico en de franchise kan variëren, en sommige verzekeraars bieden flexibiliteit in het aan- en uitzetten van modules. Deze verzekeringen dekken verschillende juridische gebieden zoals consumentenzaken, wonen, arbeidsrecht en verkeerssituaties. Daarnaast wint 'rechtshulp on demand' aan populariteit, waarbij men zonder doorlopende verzekering voor juridische diensten kan betalen.

Zelfhulp en Stelselvernieuwing

De waarde van een doorlopende rechtsbijstandsverzekering ligt ook in de toegang tot zelfhulpmiddelen zoals voorbeeldbrieven en juridische adviestools. Achmea rapporteert een verdubbeling in het gebruik van deze online middelen. Bovendien werkt het Ministerie van Justitie en Veiligheid al jaren aan een stelselvernieuwing voor rechtsbijstand, om juridische hulp toegankelijker en effectiever te maken. Er zijn maatregelen genomen zoals financiële ondersteuning voor sociaal advocaten en een gratis telefoonnummer voor het Juridisch Loket, waardoor meer mensen sneller geholpen kunnen worden.