Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een reisverzekering afsluiten in 2021: is het slim?

Reisverzekering corona

Door de coronacrisis wordt er minder gereisd. Doordat we minder gebruikmaken van onze reisverzekering, besluiten veel mensen om hun doorlopende reisverzekering stop te zetten. Welke gevolgen heeft dit voor de premie van de reisverzekeringen? En wat kun je het beste doen wanneer je wel reisplannen hebt, maar niet (goed) verzekerd bent?

Vergeleken met een jaar geleden, is er heel wat veranderd in de dekkingen van reisverzekeringen. Waar pandemieën zoals het coronavirus vorig jaar deels nog wel binnen de verzekering vielen, is dat nu niet langer het geval. Dit maakt het voor veel mensen ingewikkeld om de juiste reisverzekering af te sluiten. Want als je toch op pad gaat, hoe kun je er dan voor zorgen dat je goed verzekerd bent?

Kortlopende- of langlopende reisverzekering?

Allereerst is er niet een ‘beste’ reisverzekering, omdat de best passende verzekering sterk afhangt van de eisen die je aan de verzekering stelt. Wil je het liefst zo goedkoop mogelijk uit zijn, of vindt je het fijn om een uitgebreidere dekking te hebben? En wil je één reis verzekeren (kortlopende reisverzekering), of wil je je voor alle reizen in een jaar verzekeren (doorlopende reisverzekering)?

De basisdekking van een reisverzekering verschilt nog altijd per verzekeraar, dus het is belangrijk om de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Wat in 2021 wel anders is dan normaal, is het verschil in kosten tussen een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. Normaal gesproken is een doorlopende reisverzekering een stuk voordeliger dan de kortlopende variant, maar doordat veel reizen door de coronacrisis niet door kunnen gaan is dat niet langer het geval. Met een doorlopende verzekering loop je nu namelijk het risico dat je betaalt voor een verzekering die je niet gebruikt. Hoewel een kortlopende reisverzekering naar verhouding duurder is, is het (dit jaar) op de lange termijn juist de goedkopere optie. Heb je minder reisplannen voor 2021 dan gewoonlijk? Dan raden we je dus aan een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

Gevolgen voor de premie

Dat andere Nederlanders hier hetzelfde over denken, merken de verzekeraars ook. Reizen wordt tot tenminste eind maart 2021 sterk afgeraden en het gebrek aan reisperspectief lijkt de reden te zijn dat mensen hun doorlopende reisverzekering opzeggen of ervoor kiezen om geen nieuwe verzekering af te sluiten. Deze terugloop zorgt ervoor dat verzekeraars hun inkomsten zien dalen. Tegelijkertijd geven dezelfde verzekeraars ook aan dat dit voorlopig geen effect zal hebben op de premie. Zij zien de daling van het aantal verzekerden namelijk als eenmalige schadepost, en een eenmalige schadepost heeft volgens hen geen (directe) gevolgen voor de langere termijn.

Benieuwd naar de huidige premies? 

Met onze gratis vergelijker vind je snel de laagste premies van een reisverzekering. 

Vergelijk verzekeringstarieven

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage