Op reis naar China? Check je verzekering!
Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China nog steeds op code oranje staan. Dit betekent dat je wordt geadviseerd om alleen nog naar China af te reizen indien dit noodzakelijk is. Voor reizigers die toch nog naar China reizen zolang het reisadvies is aangescherpt, lopen het risico dat hun reisverzekering niet geldig is. Het Verbond van Verzekeraars adviseert contact op te nemen met de verzekering.
Reisbranche ANVR adviseerde aangesloten reisbureaus al om tot eind februari geen reizen te organiseren naar China. Vanwege het aangescherpte reisadvies hebben die aangesloten touroperators hun reizen naar China geannuleerd. Momenteel staat het reisadvies voor heel China op oranje en voor de provincie Hubei, waarin Wuhan ligt, geldt rood (niet reizen). Het advies geldt voorlopig, maar er is nog niets te zeggen voor reizen die geboekt zijn in maart en april.
Reis annuleren
Je reis naar China geboekt, maar wil je deze annuleren? Dat kan, maar niet (altijd) kosteloos. Wordt de reis geannuleerd vanuit de reisorganisatie? Dan krijg je de kosten van de reissom terug. Ben je al op reis en verandert het reisadvies? Dan biedt de reisorganisator bijstand en hulp.
Wanneer je zelf een reis hebt geregeld, bijvoorbeeld omdat je gaat backpacken en alle losse tickets zelf hebt geregeld, zijn de annuleringskosten voor jezelf of je reisverzekering. Dit geldt ook voor kosten die je maakt, bij langer verblijf. Algemeen advies is: lees je polisvoorwaarden goed door, voordat je vertrekt. Zomaar enkele maanden van te voren mag je een reis niet annuleren. Over een week kan het probleem, dat nu van toepassing is, niet meer gelden. Annuleren op basis van angst is nooit een reden om kosteloos te annuleren.
Als je kunt aantonen dat de regio, waarheen je bent afgereisd, extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vanwege dat je lijdt aan een andere ziekte, kun je in aanmerking komen voor een gratis annulering (bij uitgebreidere annuleringsverzekeringen). Deze reden moet je dan wel aangeven bij annulering.
Op locatie
Wanneer je al op reis bent en het reisadvies verandert, neemt de touroperator contact met je op. Het Calamiteitenfonds keert uit bij een natuurramp en molest (bijvoorbeeld oorlog). Het coronavirus is geen calamiteit, die daaronder valt. Als je ziek wordt tijdens je reis, je bent bijvoorbeeld in Wuhan en raakt besmet, dan is dat volgens het Verbond van Verzekeraars gedekt via je reisverzekering. Of behandeling ter plekke of repatriëring nodig is, wordt dan bekeken. De zorgverzekeraar vergoedt alles tot 100 procent van het Nederlandse tarief. Wat daarboven valt, wordt vergoed door de reisverzekering.
Wie zijn er meeverzekerd onder de reisverzekering?
Je kunt de keuze maken wie je precies meeverzekert onder de reisverzekering. Lees er hier meer over.