Reizen in coronatijd


Door de coronacrisis moesten veel Nederlanders hun vakantieplannen annuleren of wijzigen. Inmiddels lijken de eerste pieken van de crisis achter de rug en versoepelen veel landen hun maatregelen. Grenzen worden langzaam opengesteld en vliegtuigmaatschappijen bieden weer vluchten aan. Waar moet je rekening mee houden als je binnenkort op vakantie gaat?

Als je deze zomer op vakantie gaat doe je er goed aan om je reisverzekering te controleren. Veel verzekeraars hebben hun voorwaarden aangepast, waardoor je niet verzekerd bent tegen risico’s van het coronavirus. Zo krijg je bijvoorbeeld geen geld terug van je annuleringsverzekering wanneer je reis door het coronavirus niet door kan gaan.

Risico’s van reizen in coronatijd

Momenteel gaan veel Europese landen van code oranje terug naar code geel. Dit betekent dat je erheen kunt reizen, maar het betekent niet dat je volledig verzekerd bent. Als er tijdens je vakantie een nieuwe corona-uitbraak plaatsvindt dan is het goed mogelijk dat de code van geel weer naar oranje wordt gewijzigd. In dat geval haalt de overheid je niet meer terug naar Nederland. Ook je reisverzekeraar is hier niet verantwoordelijk voor, omdat je wist dat er risico’s waren voordat je op reis ging. Daarnaast worden extra verblijfkosten (zoals overnachtingen) niet vergoed. Alleen wanneer je een ‘pakketreis’ boekt is een reisorganisatie verplicht om je thuis te brengen, aangezien je verblijf én de reis daarnaartoe in dit pakket gecombineerd zijn.

Word je ziek tijdens je verblijf in het buitenland? Dan moet je dit lokaal melden en het aangeven bij de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Alleen wanneer er sprake is van een noodsituatie kan de reisverzekeraar in overleg besluiten om tot repatriëring over te gaan.

Tip voor reizen in Europa

De kans dat we de komende periode buiten Europa kunnen reizen is vrij klein. In je reisverzekering kun je twee gebieden selecteren waar de verzekering geldig is: ‘wereldwijd’ of ‘Europa’. Wanneer je binnen Europa blijft, kun je het beste voor de goedkopere europadekking kiezen.

Controle op voucherregelingen

Momenteel worden de voucherregelingen in de reisbranche nog niet gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar dit staat wel op de planning. De ACM deed een onderzoek naar voucherregelingen in de sectoren recreatie, culturele evenementen en sportevenementen. Uit dat onderzoek blijkt dat lang niet alle bedrijven zich aan de daarvoor geldende afspraken houden. Zo wordt de restwaarde van de voucher niet altijd uitgekeerd, hebben consumenten maar kort de tijd om hun geld terug te vragen en duren uitbetalingen vaak lang. In sommige gevallen weigeren bedrijven zelfs geld terug te geven of een alternatief te bieden. Dit soort bedrijven worden door de ACM op de vingers getikt.

Verzekeraars hebben hun voorwaarden en dekkingen tijdens de coronacrisis gewijzigd. Ben je benieuwd of je huidige reisverzekering nog wel het beste bij je past? Vergelijk je verzekering hier.