Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zo ga je goed voorbereid op vakantie deze zomer

Schiphol

Na twee lange coronajaren kan er dit jaar weer volop gereisd worden. Steeds meer Europese landen vragen niet langer om je vaccinatiebewijs en sommige vliegtuigmaatschappijen schrappen de mondkapjesplicht. Een fijn vooruitzicht dus als je er lekker op uit wil gaan! In dit artikel krijg je alle informatie die je nodig hebt over je reisverzekering, ongeregeldheden op je vakantiebestemming of opstoppingen op Schiphol.

Sluit een reisverzekering af!

Als je buiten Nederland gaat reizen is een reisverzekering echt noodzakelijk. Met deze verzekering zorg je ervoor dat je niet voor grote financiële tegenvallers komt te staan. Een basis reisverzekering heeft een dekking voor schade aan je vakantieverblijf, schade aan spullen zoals kleding of apparaten en gestolen spullen. Ook kun je met je reisverzekering een vergoeding krijgen als je koffer niet aankomt en jij je spullen nodig hebt. Vaak is je bagage tot een maximaal bedrag verzekerd, maar je kunt er ook voor kiezen om een onbeperkte dekking op je bagage af te sluiten voor een hoger maandbedrag.

Soorten reisverzekeringen

Bij het afsluiten van een reisverzekeringen heb je twee keuzes: de kortlopende reisverzekering en de langlopende reisverzekering. Het woord zegt het eigenlijk al, kortlopende reisverzekeringen zijn bedoeld voor korte reizen van vaak maximaal drie weken tot een maand. Langlopende reisverzekeringen sluit je meestal per jaar af en zijn perfect als je een langere periode, of vaker in een jaar op vakantie gaat. Bekijk goed welke van deze twee reisverzekering het beste bij jouw reis past. In veel gevallen is een langlopende reisverzekering namelijk voordeliger. Als je bijvoorbeeld voor drie weken op reis gaat kun je bij sommige verzekeraars beter een langlopende reisverzekering afsluiten, aangezien de jaarlijkse kosten ongeveer gelijk zijn aan de eenmalige kosten voor een kortlopende reisverzekering. Zorg er dus altijd voor dat je goed vergelijkt!

Naast de twee soorten reisverzekeringen heb je ook nog allerlei modules die je aan kunt zetten. Ga je buiten Europa reizen? Zet dan werelddekking en geneeskundige kosten aan (je basiszorgverzekering vergoed volgens Nederlandse tarieven). Als je gaat reizen om een gevaarlijke sport te beoefenen kun je afhankelijk van je sport een wintersportmodule, onderwatersportmodule of gevaarlijke sportenmodule aanzetten. Deze vergoeden schade aan het gehuurde materiaal en lessen die je hebt geboekt. Daarnaast zijn er nog aparte modules voor het verzekeren van contant geld, studie, zakenreizen, automobilistenhulp en overlijden of blijvende invaliditeit.

Wat doe ik als ik mijn vlucht mis door de drukte

Op dit moment is het extreem druk op Schiphol door een groot personeelstekort. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat en vliegt vanaf Schiphol moet je hier absoluut rekening mee houden. De luchthaven heeft aangegeven dat passagiers maximaal vier uur van te voren in de terminal mogen zijn. Vertrekt je vlucht over 5 uur? Dan moet je buiten blijven wachten. Het wrange aan de huidige situatie op Schiphol is dat als jij je vlucht mist door de lange wachtrijen, je geen vergoeding krijgt. Dit wordt namelijk gezien als te laat komen, net als je bijvoorbeeld in een lange file komt te staan. Laten we hopen dat er bij het begin van de zomer minder rijen op Schiphol staan.

Moet ik mijn coronapas nog overal laten zien?

Of je een vaccinatiebewijs moet laten zien hangt sterk af van de regels in je vakantieland. Spanje, Italië en Duitsland hebben de verplichting voor een vaccinatiebewijs al laten vallen. De verwachting is dat meerdere Europese landen dit voorbeeld volgen. Voor veel bestemmingen buiten Europa is het nog altijd wel vaak verplicht. Bekijk daarom regelmatig www.wijsopreis.nl voor de huidige situatie in je vakantieland.