Historie mobiele telefonie

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Voor kinderen die nu opgroeien is het een vanzelfsprekend communicatiemiddel, waarvan ze zich nauwelijks kunnen voorstellen dat het twintig jaar geleden nog een noviteit was. Mobiel bellen kostte destijds een fortuin, berichten versturen kon nog niet en het enige spelletje op de telefoon was Snake; een grafisch zeer eenvoudig spelletje waarmee je met een slang stipjes op je scherm moest ‘eten’.

Start van mobiele telefonie

Al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw is bellen via een radiozender en –ontvanger mogelijk. Dit gaat dan nog met apparaten van forse afmetingen. In 1934 experimenteert de PTT met de bouw van een kleinere ontvanger, die ook verplaatsbaar is. In 1937 ontwerpt de Nederlandse Seintoestellen Fabriek een zendontvanger, mobilofoon genoemd, die in auto’s kan worden gemonteerd. Er is dan echter nog steeds een telefoniste nodig om de gesprekken van de mobilofoon door te verbinden naar andere mobilofoongebruikers of naar abonnees van het vaste telefoonnet.

De opkomst van de mobiele telefoon: jaren zeventig en tachtig

Vanaf de jaren zeventig wordt er gewerkt aan een ‘echte’ mobiele telefoon, die daadwerkelijk draagbaar is. In dit kader wordt een netwerk ontwikkeld voor de autotelefoon. Dit netwerk zat echter snel vol en was bovendien makkelijk af te luisteren.

In 1973 belt uitvinder Martin Cooper, van Motorola, voor het eerst met een mobiele telefoon. Toch duurt het nog ruim tien jaar voordat de eerste consumenten er één kunnen kopen. Motorola komt dan met de Motorola DynaTAC 8000X op de markt: een mobiel met het gewicht van een pak suiker, waarmee je ongeveer twintig minuten kon bellen voordat de batterij leeg was. De telefoon kostte, omgerekend, €6500!

In 1980 is het eerste automatische autotelefoonnet gebruiksklaar. Een telefoniste was niet meer nodig en de telefoon kon niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg gebruikt worden. Twee jaar later zit dit telefoonnet al aan zijn maximum: er zijn dan ongeveer 3500 aansluitingen en dat was, gezien de vele gesprekken die werden gevoerd, het maximale aantal abonnees dat verwerkt kon worden.

Eén systeem voor alle mobiele telefoons

Tot 1982 werkten alle mobiele telefoons op eigen systemen. Om één standaard systeem te creëren, werd de Groupe Spécial Mobile (GSM) opgericht. De letters GSM staan daar nu overigens niet meer voor, nu betekent het Global System for Mobile Communications.

In diezelfde periode wordt er ook nog een tweede autotelefoonnet in gebruik genomen (ATF-2), waarvan 15.000 abonnees lid kunnen worden. De ‘mobiele’ autotelefoons zitten dan overigens nog steeds vast in de auto gemonteerd. Pas in 1989, als het derde autotelefoonnet wordt geïntroduceerd, worden de toestellen handzamer en eenvoudiger in gebruik. In dit jaar komt ook de Motorola MicroTAC uit: een bijzonder vernieuwend model, want hij woog ‘maar’ 340 gram én het was een zogenaamd flipmodel (met een klepje).

De IBM Simon: de eerste smartphone

Dan, in 1993, is het zover: de allereerste smartphone komt op de markt. Het is de IBM Simon en dit revolutionaire apparaatje heeft niet alleen een belfunctie, maar ook een ingebouwde kalender, een adresboek, een klok, een rekenmachine en een kladblok. Bovendien kon men op deze telefoon ook al mails versturen en spelletjes spelen. Ook de Nokia 3310 is dan erg populair met zijn verwisselbare frontjes, ingebouwde antenne, tekstvoorspelling en natuurlijk het spelletje Snake.

En dan gaat het hard met de ontwikkeling van mobiele telefonie

Vanaf 1995 gaat het hard met de ontwikkeling van de mobiele telefonie. In dat jaar wordt de Short Message Service (SMS) geïntroduceerd en een paar jaar later volgt het mobiele internet. De flip- en slidemodellen verdwijnen en maken plaats voor de zogenaamde candybarmodellen, zoals de iPhone. Er komen steeds meer apps en het gebruik van de mobiele telefoon neemt flink toe. Tegenwoordig heeft ongeveer 80 procent van de Nederlanders een smartphone. Onder jongeren ligt dat percentage zelfs op 96 procent. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Historie mobiele telefonie van Roongsak/ Shutterstock.com