Kabelnetwerken, straal- en satellietverbindingen

Als je met iemand belt, wordt de data (het gesprek)verstuurd via een ondergronds netwerk van kabels, of via een straal- of satellietverbinding.

Geschiedenis kabelnetwerk

Het kabelnetwerk ontstond in Nederland in 1881. In tegenstelling tot het huidige ondergrondse netwerk, was het toen nog een bovengronds netwerk. De kabels waren destijds allemaal van koper. Dat is nu ten dele nog zo, maar veel koperen kabels zijn ondertussen vervangen door glasvezelkabels. Die zijn goedkoper en zorgen bovendien voor een betere verbinding.

De eerste veertig, vijftig jaar werden de verbindingen handmatig tot stand gebracht. Men belde een telefoniste, die de juiste kabels met elkaar verbond. Deed zij dat verkeerd, dan was men letterlijk verkeerd verbonden. Vanaf 1925 werden de telefonistes langzaam maar zeker vervangen door automatische centrales, totdat in 1962 alle Nederlandse telefooncentrales waren geautomatiseerd.

Communicatie via de straalverbinding

Straalverbindingen zijn radioverbindingen. De data wordt verstuurd via radiogolven, van de ene antenne naar de andere. Via deze techniek kan men echter maar maximaal zo’n 75 kilometer overbruggen. Straalverbindingen worden bijvoorbeeld gebruikt door schepen en vliegtuigen, maar ook hulpdiensten zoals politie en brandweer gebruiken dit type verbinding voor hun onderlinge communicatie.

Vertraging via de satelliet

Een satellietverbinding werkt eveneens met (krachtige) antennes. De signalen worden vanaf de aarde via een zendantenne verzonden, in de satelliet versterkt en dan teruggezonden naar de aarde. Bellen via een satellietverbinding geeft daarom altijd vertraging; de boodschap moet immers eerst naar de satelliet en dan terug naar de aarde. Hierdoor komt een gesproken boodschap met een kleine vertraging aan bij de ontvanger. Telefonische communicatie gaat daarom steeds meer via glasvezelkabels, ook de intercontinentale gesprekken die voorheen alleen per satelliet gevoerd konden worden. Tussen de continenten liggen nu onderzeese glasvezelkabels. 

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: kabels van Khazari/ Shutterstock.com