Populariteit glasvezel drijft providers in het nauw


Steeds meer Nederlanders denken erover na, voor de levering van tv, internet en telefonie, op glasvezel over te stappen. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Geen goed nieuws voor kabelbedrijven, zoals Ziggo.

Uit het onderzoek blijkt dat met het groeiende glasvezelnetwerk het aantal huishoudens, die over willen stappen naar glasvezel, groeit. Dit betekent niet in alle gevallen meteen klantenverlies voor kabelbedrijven. Nieuwe glasvezelnetwerken worden momenteel vooral in buitengebieden aangelegd. Dit zijn gebieden, waar kabelbedrijven meestal geen vaste diensten aanbieden. De Randstad blijft vooralsnog achter.

Drie miljoen

Onlangs is de drie miljoenste glasvezelaansluiting aangelegd, in het buitengebied van Aalten. Volgens onderzoeksbureau Stratix groeide het glasvezelnetwerk in 2018 met 200.000 glasvezelaansluitingen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Drie miljoen aansluitingen, betekent niet automatisch dat er evenzoveel glasvezelabonnementen zijn. Uit cijfers van Stratix blijkt dat 46 procent van huishoudens met een glasvezelaansluiting ook een dergelijk abonnement hebben.

Klanten kosten

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt een verwachting dat ongeveer 6 procent van de Nederlandse huishoudens voor levering van vaste diensten dit jaar op glasvezel overstapt. Dat komt neer op 300.000 tot 400.000 nieuwe klanten voor glasvezelnetwerken. Deze netwerken liggen ook deels in gebieden waar kabelbedrijven vaste diensten aanbieden. Deze ontwikkelingen gaan die bedrijven dus klanten kosten. Hoeveel precies, dat is niet duidelijk.

Toekomst

Om op bovenstaande ontwikkelingen in te springen, hoopt VodafoneZiggo in 2019 te komen met het nieuwe ‘netwerk van de toekomst’, waarmee het kabelnetwerk van Ziggo vergelijkbare technische mogelijkheden als glasvezel krijgt. De groei kan ook een keerzijde hebben. Ondanks de groei van glasvezelnetwerken waarschuwt de Fiber Carrier Association, een Nederlandse brancheorganisatie voor glasvezelbedrijven, dat het aanleggen van 5g-netwerken onder druk staat, doordat de focus nu vooral ligt op het aansluiten van huishoudens. Voor een optimaal functionerend 5g-netwerk is een landelijk dekkend netwerk nodig.