Betalingsproblemen zorgverzekering door coronacrisis
De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij zzp’ers die minder opdrachten krijgen, mensen met flexibele contracten en studenten. Zij kunnen nu minder werken en hebben minder inkomen, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Zo is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Wat als je dit bedrag door de crisis niet langer kunt betalen?
Wanneer je premies, eigen risico of eigen bijdragen zes maanden lang niet kunt betalen, meld je zorgverzekeraar je aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Vanaf dat moment ga je de premie aan hen betalen. De premie wordt dan een stuk hoger, maar je blijft wel verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar. Verschillende grote verzekeraars voorzien in deze coronatijd een toename van betalingsproblemen en treffen voorzorgsmaatregelen om hun klanten te helpen.
Verzekeraars en coronacrisis
Door de coronacrisis werken zorgverzekeraars gezamenlijk in het zoeken van oplossingen. De continuïteit van het zorgstelsel staat in deze tijden voorop en de concurrentie wordt even aan de kant geschoven melden bestuursvoorzitters. Volgens de verzekeraars staat de zorg voorop en moeten de financiën maar even wachten.
Steun vanuit zorgverzekeraars
De meeste zorgverzekeraars zijn hun klanten proactief aan het informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn om de premie op alternatieve methoden te betalen. Denk hierbij voornamelijk aan het betalen van de premie in termijnen. Naast het persoonlijk informeren wordt er ook extra informatie op de websites geplaatst. De verzekeraars kijken ook naar meerdere mogelijkheden die ze wellicht kunnen aanbieden op het gebied van uitstel van betalingen en er worden speciale teams opgezet die mensen gaan ondersteunen met persoonlijk advies.
Hogere kosten
Wat nu al zeker is, is dat ziekenhuizen hogere kosten moeten maken als gevolg van het coronavirus. Dit komt door het aanschaffen van extra beschermingsmiddelen voor het personeel, de nieuwe beademingsapparatuur en het investeren in werknemers zodat die na een training kunnen meedraaien op de intensive care. Dit alles zorgt ervoor dat de rekeningen hoog boven het budget van het ziekenhuis uitstijgen. Normaal gesproken draagt iedere verzekeraar zijn deel van de kosten.
Zorgpremie 2021
De kans is aanwezig dat de zorgpremie volgend jaar harder moet stijgen als gevolg van de coronacrisis. Daarover is op dit moment weinig bekend. Verzekeraars gebruiken al jaren een deel uit de reserves om de premie betaalbaar te houden. Door de komst van het coronavirus, kan dit potje wel eens sneller opraken dan gedacht. Mogelijk dat de overheid dan ook een duit in een zakje doet, zodat burgers die zijn getroffen door de crisis niet nogmaals hard worden geraakt.