Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eerste zorgverzekeraar bijna 10 euro per maand meer in 2023

Zorgverzekering

Zoals elk jaar maakt zorgverzekeraar DSW haar premie als eerst bekend. De zorgpremie van de basisverzekering zal komend jaar 9,75 euro per maand hoger zijn dan afgelopen jaar. Dit komt neer op een maandpremie van 137,50.

Deadline zorgpremie

De deadline voor het doorgeven van de zorgpremie van 2023 is op 12 november. Alle zorgverzekeraars wachten hier meestal op om zo min mogelijk concurrentie te hebben. De verwachting is dat de meeste premies van andere zorgverzekeraars in de buurt van DSW zullen zitten.

Meer betalen

Het is voor velen geen verrassing dat de zorgpremie stijgt. Net als alle andere dingen in het leven stijgen de kosten voor zorg mee met de inflatie. Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat we ongeveer 8 procent per jaar meer gaan betalen aan onze zorgverzekering. Vrijwel alles in de zorg wordt duurder, maar de stijging zit hem vooral in de salarissen. Zo’n 60 procent van de zorgpremie bestaat namelijk uit salarissen. FNV wil daarnaast ook nog eens een minimale stijging van 12,5 procent voor zorgmedewerkers afdwingen.

Betalingsregelingen

Vooral mensen die recht hebben op zorgtoeslag hoeven zich niet druk te maken. De zorgtoeslag stijgt namelijk mee met de zorgpremie. Toch blijft het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt toenemen. DSW meldde zelfs een stijging van 50 procent.

Vergelijken

Vanaf 12 november kun je zorgverzekeringen vergelijken. Doe dit ook! Als je vorig jaar bijvoorbeeld goedkoop zat bij een budgetverzekeraar als Ditzo, betekent dat niet dat deze aankomend jaar ook weer de voordeligste is. Er zijn alsnog veel verschillen in de kosten voor een basisverzekeringen tussen verzekeraars, terwijl met de basisverzekering hetzelfde wordt gedekt.