Eerste zorgverzekeraar verhoogt premie naar 158,50 euro

Zorgverzekering

Zorgverzekeraar DSW heeft de zorgpremie voor 2025 vastgesteld op 158,50 euro per maand, een stijging van 9,50 euro ten opzichte van vorig jaar. Deze eerste bekendmaking zet vaak de toon voor andere zorgverzekeraars. DSW verwacht dat de premie de komende jaren verder zal stijgen en binnen drie jaar boven de 200 euro per maand zal uitkomen. De premiestijging komt overeen met een toename van 6,4 procent, wat lager is dan de kabinetsramingen van ruim 10 euro extra per maand.

Lonen en zorgvraag drijven premiestijging

De belangrijkste redenen voor de stijgende premie zijn volgens DSW de stijgende lonen in de zorg en de toenemende zorgvraag. Het grootste deel van de zorgkosten bestaat uit salarissen, die naar verwachting met 3 tot 4 procent zullen stijgen. Ook worden er meer en duurdere behandelingen aangeboden, wat de kosten verder opdrijft. Daarnaast speelt de inflatie een rol in de jaarlijkse premiestijging. In 2016 betaalden klanten nog minder dan 100 euro per maand, maar de kosten blijven jaar na jaar stijgen.

Zorgpremie boven 200 euro door kabinetsplannen

DSW-topman verwacht dat de zorgpremie binnen drie jaar boven de 200 euro per maand zal uitkomen. Dit komt niet alleen door de jaarlijkse kostenstijgingen, maar ook door het kabinetsplan om het eigen risico te verlagen van 385 euro naar 165 euro in 2027. Dit zal naar schatting 4 miljard euro kosten, wat voor een deel gefinancierd moet worden via een hogere zorgpremie. Hoewel de lagere eigen risico’s goed nieuws zijn voor mensen die veel zorg nodig hebben, betekent het hogere premies voor gezonde mensen die hun eigen risico meestal niet volledig gebruiken.

Mogelijke stelselwijziging om zorg betaalbaar te houden

Hoewel het kabinet van plan is de premiestijging te compenseren via lagere inkomstenbelasting en een verhoging van de zorgtoeslag, waarschuwt DSW dat de zorgpremie voor sommige huishoudens onbetaalbaar dreigt te worden. DSW pleit daarom voor een fundamentele wijziging van het zorgstelsel. In plaats van een hoge zorgpremie die later wordt gecompenseerd door toeslagen, zou een groter deel van de zorgkosten via belastingen moeten worden gedekt. Dit zou leiden tot een lagere zorgpremie en een vermindering van de bureaucratie rondom zorgtoeslagen.