Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe zorgverzekering? Hier moet je op letten!

Zorgverzekeringen vergelijken

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat je weer zorgverzekeringen kunt vergelijken. Ieder jaar stappen meer dan een miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Ook dit jaar is het slim om over te stappen. De premies van zorgverzekeringen kunnen in 2022 wel 500 euro van elkaar verschillen op jaarbasis, terwijl ze exact dezelfde dekking hebben. Om ervoor te zorgen dat je niet teveel gaat betalen voor je zorgverzekering geven we je hieronder een aantal tips.

Wat heb je nodig?

Voordat je gaat vergelijken is het handig om eerst een lijstje te maken met alles wat je denkt nodig te hebben in je zorgverzekering. Hierbij gaat het voornamelijk om de aanvullende verzekeringen zoals tandarts, fysiotherapie of werelddekking. De basisverzekering dekt de meeste kosten en is bij elke verzekering hetzelfde. Lees goed wat er allemaal onder de basisverzekering valt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Als je de vraag “wat heb ik nodig?” probeert te beantwoorden, kun je overwegen de aanvullende verzekeringen niet af te sluiten. Dit scheelt bij de voordelige zorgverzekeringen toch gemiddeld € 30 per maand. Heb je bijvoorbeeld nooit gaatjes of problemen met je gebit? Dan kun je beter geen tandartsverzekering afsluiten. De jaarlijkse controle kost namelijk maar eenmalig € 25.

Meer over aanvullende verzekeringen lees je hier.

Wil je je eigen risico verhogen?

Het eigen risico is in Nederland minimaal € 385. Dat betekent dat je zelf eerst moet betalen voor zorg voordat het vergoed wordt door de verzekering. Er zijn mogelijkheden om je eigen risico te verhogen tot maximaal € 885. Als je hiervoor kiest betaal je ongeveer € 25 minder per maand aan premie. Doe dit alleen als je het geld op de bank hebt staan en dit in één keer af kan tikken. Als je verder gezond bent kan het een slimme zet zijn om je eigen risico te verhogen.

Trap niet in de korting van collectieve zorgverzekeringen

Het lijkt zo mooi; korting op een zorgverzekering, omdat je verzekerd kunt worden door je werkgever of sportvereniging. Niets is helaas minder waar. Bij een collectieve verzekering krijg je wel degelijk korting, maar wel op een veel te dure basisverzekering. In het intro van dit artikel werd het al even vermeld. Het verschil tussen de duurste en voordeligste basisverzekering is maar liefst € 500 per jaar! Dan is € 15 korting de druppel op een gloeiende plaat.

Vergelijk altijd je zorgverzekering

Zorgverzekeringen zijn in veel gevallen hetzelfde. Het is daarom ontzettend zonde als je meer gaat betalen voor hetzelfde product bij een te dure verzekering. We willen je graag behoeden voor het gevoel: “Ik zit hier wel goed zo”. Zorgverzekeringen verdienen miljoenen aan slapende gebruikers die hun premie jaarlijks laten verhogen en niet overstappen.

Jaarlijks vergelijken kan in ieder geval geen kwaad, ook als je niet van plan bent over te stappen. Als je het jaar ervoor bent overgestapt is de kans groot dat je huidige zorgverzekeraar duurder uitvalt. Zorgverzekeringen stunten namelijk jaarlijks met lage prijzen om nieuwe klanten binnen te halen. Vervolgens profiteren ze dan van slapende gebruikers.