Prijs bepaalt bij keuze zorgverzekering


Ben jij wel eens overgestapt van zorgverzekering? Bij de keuze voor een zorgverzekering laat de gemiddelde Nederlander zich leiden door de prijs. Dat blijkt uit onderzoek, van onderzoeksbureau WUA, naar het online afsluiten van een zorgverzekering, waaraan 1200 consumenten deel hebben genomen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlanders bereid is een hoger maandelijkse zorgpremie te betalen, wanneer daardoor zorgmedewerkers meer gaan verdienen of daarmee personeelstekort in ziekenhuizen of verpleeghuizen wordt opgelost.
Valt er geld te verdienen door over te stappen naar een andere aanbieder met dezelfde dekking? Dan zou 70 procent van de ondervraagden dat direct doen. Ook blijkt dat dit jaar 38 procent bereid is over te stappen, 28 procent blijft bij de huidige zorgverzekeraar en 35 procent twijfelt nog. Naast prijs en aantal vergoedingen vindt men vertrouwen in een aanbieder (14 procent) en een snelle verwerking van declaraties (12 procent) belangrijk.

Overstappen

Denk je momenteel aan overstappen? Wellicht laat je je dan ook voornamelijk leiden door de aantrekkelijke prijs, zoals uit het onderzoek van WUA blijkt. Let er op dat het niet altijd verstandig is voor de laagste prijs te kiezen. Voor een weloverwogen keuze komt iets meer kijken dan alleen de lagere premie. Zo is het bijvoorbeeld goed om te kijken naar welke zorg je nodig hebt of denkt te hebben volgend jaar (is er aanvullende zorgdekking nodig?). Kies je voor natura (budget, minder keuze uit zorgverleners) of restitutie (keuze uit alle zorgverleners)?

Gestelde vragen

Voordat je aan een eventuele overstap denkt, is het wijsheid jezelf onder meer voorgaande vragen te stellen. Volgens vergelijker zorgwijzer.nl zijn er 5 meest gestelde vragen op te noemen. Zo wordt er vaak gevraagd wat wel of niet onder het eigen risico valt. Eigen risico betaal je voor de meeste zorg die wordt vergoed via de basisverzekering. Consulten en behandelingen bij je huisarts of huisartsenpost, van kraamzorg of verloskundige, vallen niet onder het eigen risico. Ook betaal je geen eigen risico wanneer je zorg krijgt, die valt onder je aanvullende verzekering. Te denken aan fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Verder vragen mensen zich vaak af of er een speciale studenten- of jongerenverzekering is (die is er niet, sommige zorgverzekeraars bieden wel een een studentencollectief aan), een aanvullende verzekering nodig is bij psychologische zorg (nee, dat wordt in de meeste gevallen vergoed door de basisverzekering, gesprekken met therapeut vallen wel onder aanvullende dekking), elke basisverzekering hetzelfde is (nee) en of er een wachttijd is bij de verzekering voor een beugel (vaak wel, ligt ook aan de vergoeding).