Stoptober: wat dekt je verzekering?
Oktober. Het is een maand die ook wel Stoptober wordt genoemd. In deze maand is er extra aandacht voor mensen die willen stoppen met roken. Misschien rook je zelf en overweeg je te stoppen, of ken je anderen die dit willen. Of je nu aan Stoptober meedoet of niet, het is altijd goed om te weten wat de verzekering dekt wanneer iemand van de verslaving af wil komen.
Meer rokers stoppen
Steeds meer mensen proberen te stoppen met roken. Waar in 2012 ongeveer 3200 Nederlanders een vergoeding vroegen voor een stoppen-met-rokencursus of medicatie, waren dat er in 2018 maar liefst 40.000. De verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder oploopt, aangezien mensen sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer hoeven te betalen voor hulp bij stoppen met roken. De basisverzekering vergoedt de hulp nu voor 100%, maar daar zijn wel een paar eisen aan verbonden.
Dekking van de basisverzekering
De basisverzekering vergoedt alleen specifieke (bewezen) vormen van hulp bij het stoppen. De overheid beschrijft deze als volgt: persoonlijke begeleiding, samen stoppen, telefonische coaching, nicotinevervangers en medicijnen op recept. Voor persoonlijke coaching of groepstrainingen hoef je dus niets te betalen. Voor de nicotinevervangers (denk aan nicotinepleisters, en -kauwgom) en medicijnen op recept ligt dit iets ingewikkelder. Deze worden namelijk alleen vergoedt in combinatie met de begeleiding.
Andere methoden om te stoppen
Het is mogelijk dat je andere methoden kent of toepast om te stoppen. Mensen maken bijvoorbeeld ook gebruik van boeken, apps, brochures, of acupunctuur. Het is goed om te weten dat deze vormen van hulp niet worden meegenomen in de basisverzekering. Dit komt doordat deze manieren niet wetenschappelijk bewezen effectief zijn. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, ben je mogelijk wel gedekt voor dergelijke behandelingen. Check altijd vooraf bij je verzekeraar of je in aanmerking komt voor een vergoeding.