Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgpremie fors omhoog aankomende vijf jaar

Zorgpremie

Door de hoge inflatie verwacht het kabinet dat Nederlanders de aankomende vijf jaar fors meer moeten gaan betalen voor de basiszorgverzekering. Op dit moment betalen we nog gemiddeld 128 euro per maand, maar in 2023 zal dit naar verwachting stijgen naar 147 euro per maand. Dit is een stijging van 14 procent ten opzicht van de huidige premie.

Voorjaarsnota kabinet

Uit een onderzoek van Skipr naar de stijging van de zorgkosten is gekeken naar de voorjaarsnota van het kabinet. Hierin worden de totale kosten voor een zorgpremie in 2027 geschat op 63 miljard euro. Dat komt neer op een maandelijkse premie van 176 euro per maand voor een basisverzekering. Op dit moment betalen alle Nederlanders samen zo’n 46,6 miljard euro aan zorgpremie, wat neerkomt op 128 euro per maand.

Waarom stijgt de zorgverzekering

De zorgpremie stijgt met name door de toegenomen zorgkosten. Hierbij is de inflatie een van de belangrijkste redenen. De voorspellingen kunnen lager uitvallen als de inflatie bijtrekt, maar dit is niet de verwachting. Daarnaast spelen de reserves van zorgverzekeraars ook een belangrijke rol. De ene zorgverzekeraar heeft meer reserves dan de andere. De prijsstijging per zorgverzekeraar hangt af van hoeveel reserves een zorgverzekeraar gebruikt om de premiestijging te beperken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Zorg ervoor dat je jaarlijks zorgverzekeringen vergelijkt. Rond half november maken zorgverzekeraars hun premies bekend en deze verschillen enorm van elkaar. Bij sommige zorgverzekeringen betaal je namelijk fors meer voor een basisverzekering. Onze vergelijker geeft je een perfect overzicht van de kosten en dekking van een zorgverzekeraar. Voorkom dat je te veel betaalt bij je huidige zorgverzekeraar en stap indien nodig over!