Energieveiling of collectieve inkoop

Energieveiling of collectieve inkoop

Een energieveiling of collectieve inkoop van energie: op de radio en televisie, in de krant en op het web kom je dit soort aanbiedingen tegen. Het lijkt een goed idee om met een grote groep mensen een energieproduct af te nemen, maar uiteindelijk ben je vaak duurder uit. Weet je dat je vaak meer kunt besparen als je zelf een keuze maakt voor een overstap van energieleverancier?

Wat is een energieveiling of collectieve inkoop?

Er zijn organisaties die hun leden een energieveiling of collectief aanbieden. Er wordt dan een veiling gehouden, waarbij een paar energiebedrijven tegen elkaar opbieden. Het aanbod van de winnende leverancier wordt voorgelegd aan de inschrijvers.

Niet onafhankelijk
De collectieve inkoop dwingt leveranciers tot hoge kortingen, maar vraagt ook de nodige organisatiekosten. Bovendien verdienen de organisatoren van de energieveiling flink aan een overstap. Ze zijn dus niet onafhankelijk. De leverancier die de veiling 'wint', betaalt een vergoeding aan de organisatoren. Ook zitten consumenten aan een bepaalde periode vast om over te stappen van leverancier.

Boetevrij overstappen
Als je op dit moment nog aan een contract vastzit  en mee doet aan een energieveiling of collectieve inkoop, kan het zijn dat je een boete krijgt van de huidige leverancier. Hoe hoog deze boete is hangt af van de resterende looptijd van het contract. Niet alle energieleveranciers zijn bereid om deze boete aan je terug te betalen.

Voortijdig vertrekken
Heb je een contract via een energieveiling of collectieve inkoop voor een aantal jaar vast gezet? Bij goede tarieven kan dat natuurlijk slim zijn. Zijn de tarieven een jaar later nog gunstiger en wil je overstappen naar een andere energieleverancier dan kan dat uiteraard, de energiemarkt is immers vrij voor consumenten. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je voortijdig vertrekt bij de leverancier die je heeft gevonden via een energieveiling of collectieve inkoop, je naast een boete ook nog de korting kan laten terugbetalen. De voorwaarden hiervoor verschillen per leverancier.

Energieprijzen vergelijken
Wees kritisch als je mee doet aan een energieveiling of collectieve inkoop, want je krijgt niet altijd de laagste prijs. Het winnende bod hoeft niet per definitie ook het goedkoopste te zijn in de markt. Ook blijkt uit de laatste energieveilingen dat de keuze in energieleveranciers steeds beperkter wordt. Er doen slechts 3 tot 5 leveranciers per veiling mee en ze bieden niet eens al hun producten via de veiling aan. Er worden vaak voorwaarden aan de kortingen verbonden die afwijken van een reguliere aanmelding. Als je een aanbod voor een collectief hebt ontvangen, doe je er dus goed aan om je energie te vergelijken met de huidige tarieven op de markt.

Vergelijk Tarieven

Gratis overstapservice
Wil je weten hoe je een aanbod van een veiling moet vergelijken? Of wil je weten of de aangeboden tarieven wel het goedkoopste zijn op dat moment? Consumind kan een kosteloze berekening voor je maken. Vul je eigen verbruik in op de website en zie direct welke tarieven er op dit moment van toepassing zijn in de energiemarkt.

Zijn de tarieven van de energieveiling of collectieve inkoop toch niet zo interessant als in eerste instantie is voorgedaan? Dan kun je gebruik maken van onze gratis overstapservice. Wij regelen de overstap naar een andere energieleverancier en zeggen het huidige contract op. Je kunt het moment van overstappen zelf bepalen.

Met één telefoontje weten of je goed zit? Onze financiële assistenten bekijken wat het beste past in jouw persoonlijke situatie. Bel ons voor gratis advies op 030-7009727.

 

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker - Consumind 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage