Hulp van ouders
Voor starters, maar ook voor mensen met een laag inkomen, kan het moeilijk zijn om een woning te kopen. Je ouders kunnen er dan voor kiezen om financieel te helpen, zodat je de woning alsnog kan kopen. Deze hulp kan op verschillende manieren worden vormgegeven:
Lening van je ouders
Een lening hoeft niet notarieel vastgelegd te worden, maar je moet wel rente betalen over de lening. Deze rente is aftrekbaar, mits je aflost op de manier zoals dat bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek gaat. Bovendien moet de rente vergelijkbaar zijn met die van een ‘officiële’ hypotheek. Een symbolische rente van één procent kun je dus niet aftrekken.
Schenking door je ouders voor de koop van de woning
Bij een schenking kunnen je ouders geld geven. Hieraan zitten wel regels verbonden; zo is er een maximum aan het bedrag dat belastingvrij geschonken mag worden. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een huis, voor de aflossing van de hypotheek, voor de afkoop van erfpacht of voor het verbouwen van de woning.
Kasrondje
Bij een kasrondje lenen ouders hun kind(eren) geld voor de aankoop van een woning én ze schenken een bedrag. Over de lening moet je rente betalen, maar onder bepaalde voorwaarden mag je deze rente ook gebruiken voor de hypotheekrenteaftrek. Je ouders moeten de schenking doen in hetzelfde kalenderjaar waarin ze je geld lenen.
Verhuren van de woning door je ouders
Je ouders kunnen er ook voor kiezen om de woning voor je te kopen en hem vervolgens aan je te verhuren. Het nadeel voor je ouders is dat ze dan geen gebruik kunnen maken van hypotheekrenteaftrek, omdat het niet hun hoofdwoning is.
Borg staan voor de koop van de woning
Bij deze vorm van hulp ziet de geldverstrekker je ouder(s) als hoofdaansprakelijke. Hierdoor kun je makkelijker een hoger hypotheekbedrag lenen. Je betaalt zelf de maandelijkse lasten van deze hypotheek, waar je overigens geen NHG op kan krijgen met deze constructie. Je ouders kunnen mogelijk zelf geen extra lening of hypotheek meer afsluiten, zolang ze borg staan voor je.
Gezamenlijke koop
Een mogelijke optie die heel af en toe voorkomt in Nederland is de gezamenlijke koop van de woning. Je koopt dan samen met je ouders de woning waardoor ieder 50% van de woning bezig. Dit is voor jou gunstig, maar voor je ouder niet in verband met de belasting en vermogensrendementheffing. Jij kunt echter wel gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.
Overwaarde van je ouders gebruiken bij koop van de woning
Hierbij wordt de overwaarde van de woning van je ouders gebruikt als onderpand voor een deel van je hypotheek. Met deze constructie kun je geen gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Voor je ouders bestaat het gevaar dat zij hun woning moeten verkopen als je de hypotheeklasten van je huis niet meer kunt betalen. Voor veel mensen is dit daarom de minst aantrekkelijkste constructie.
Meer interessante pagina's: Garant staan voor hypotheek - Startershypotheek - Actuele hypotheekrente
Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Financiering van uw woning
Nationale Hypotheek Garantie
Checklist tips kopen van een woning
Verhuizen en abonnement behouden
Afbeelding: financiële hulp van ouders van Lakov Filimonov/ Shutterstock.com