Dure WA-verzekering niet garant voor betere dekking

WA-verzekering

De Consumentenbond deed onderzoek naar de algemene voorwaarden en prijzen van WA-verzekeringen in Nederland. Wat blijkt? Alhoewel de jaarpremies behoorlijk uiteenlopen, zijn de voorwaarden grotendeels hetzelfde.

Dit betekent dat een dure verzekering niet garant staat voor een betere dekking. De basis van de verzekeringen is hetzelfde: schade aan anderen. Wat de verzekeringen van elkaar onderscheidt zijn de voorwaarden, zoals acceptatiecriteria (denk aan leeftijdsgrenzen), premie-opbouw, opzegtermijnen, aanvullende dekkingen en gevolgen bij schadeclaims.

Hoogst scorende WA-verzekeraars

De verzekeraars die het best scoorden zijn Hema en InShared. Ze kregen een 8,6 toegekend vanwege hun ruime acceptatiebeleid en relatief uitgebreide hulpverlening (zowel in Nederland als in het buitenland). Bovendien hebben beide verzekeraars een ruime keuze aan aanvullende dekkingen.

Soorten WA-verzekeringen

Misschien betaal jij ook teveel voor je autoverzekering. Het is voordelig om regelmatig over te stappen van verzekeraar. Maar welke autoverzekeringen zijn er eigenlijk?

Er zijn drie soorten autoverzekeringen. Allereerst is er de WA-basisverzekering, die alleen schade van de ander dekt. Dit kan gaan om materiële schade, letselschade, of andere schade die door jou is veroorzaakt. Wanneer je bijvoorbeeld schade aanricht door spullen die van je auto vallen, je met een aanhanger rijdt of je iemand jouw auto laat besturen, zal je basisverzekering dit vergoeden.

De tweede verzekering is een WA-autoverzekering plus beperkt casco. Dit betekent dat de verzekering niet alleen schade aan de ander dekt, maar ook jouw schade. Voorwaarde is dan wel dat jouw schade veroorzaakt is door brand, diefstal, botsingen met dieren, storm vanaf windkracht zeven, natuurgeweld, rellen/opstootjes (geen vandalisme) of een plotselinge ruitbreuk.

Tenslotte is er de WA-autoverzekering plus volledig casco, ook wel allrisk genoemd. Dit is de variant met de meest uitgebreide dekking. Toch kan de precieze dekking per verzekeraar iets verschillen. Wanneer je overweegt deze verzekering af te sluiten, doe je er goed aan om de polisvoorwaarden uitgebreid door te nemen. Je kunt ook bij de verzekeraar navragen wat er wel en niet wordt gedekt.