Cv-ketelonderhoud essentieel met komst van koudere dagen

Met de start van de herfst en de dalende temperaturen zetten veel Nederlanders hun verwarming weer aan. Dit is ook het moment om de cv-ketel te laten controleren, voordat de kou echt toeslaat. Volgens experts krijgt een aanzienlijk deel van de cv-ketels in Nederland echter nauwelijks onderhoud, wat niet alleen kan leiden tot gevaarlijke situaties, maar ook tot hogere energiekosten door een slechte verbranding van rookgassen.

Jaarlijks onderhoud voorkomt problemen

Verwarmingsexperts raden aan om de cv-ketel jaarlijks of eens per twee jaar te laten controleren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de werking van de ketel nagekeken en worden versleten onderdelen vervangen. Dit voorkomt niet alleen problemen tijdens de koudste maanden van het jaar, maar zorgt er ook voor dat de ketel efficiënter werkt, wat weer scheelt op de energierekening.

Oude ketels lopen meer risico

Bij goed onderhoud hoeven huishoudens niet bang te zijn voor problemen tijdens de wintermaanden, maar oude en slecht onderhouden ketels kunnen voor verrassingen zorgen. Vorig jaar moesten installateurs in januari extra uren maken om kapotte ketels in de kou te repareren. Met de winter voor de deur is het daarom verstandig om nu alvast een onderhoudsbeurt in te plannen, voordat het echt koud wordt en monteurs overbelast raken.

Zelf cv-onderhoud uitvoeren om kosten te besparen

Naast professioneel onderhoud kunnen mensen zelf ook eenvoudige maatregelen nemen om hun ketel in goede staat te houden. Het in de gaten houden van de cv-druk, het ontluchten van radiatoren en het controleren van de batterij van de thermostaat kunnen al problemen voorkomen. Voor moderne systemen zoals warmtepompen en airco’s geldt dat onderhoud vaak lastiger is en professionele hulp noodzakelijk kan zijn, maar simpele handelingen zoals het schoonmaken van filters kunnen gebruikers zelf uitvoeren.