De energieprijs stijgt, is dit het goede moment voor een vast energiecontract?
Sinds half oktober hebben Nederlanders hun verwarming weer ingeschakeld, maar tegelijkertijd zien ze de energieprijzen na een langdurige daling weer stijgen. Dit roept de vraag op of dit het juiste moment is om zekerheid te zoeken via een vast energiecontract. Ondanks de beschikbaarheid van vaste contracten aarzelen veel consumenten nog. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom mensen aarzelen om hun energieprijzen vast te zetten en of dit wellicht het ideale moment is om dat te doen.
Toenemende Tariefwijzigingen
De prijzen blijken sterk te schommelen, vooral voor gas. Deze tariefwijzigingen zijn het gevolg van de marktfluctuaties, waarop energieleveranciers veel vaker dan voorheen reageren. Vrijwel alle prijzen zijn de afgelopen maand gestegen, met een gemiddelde stijging van 6 procent. Deze situatie is een opvallende verschuiving ten opzichte van het vorige jaar, toen energieprijzen aanzienlijk stegen en vaste contracten moeilijk te vinden waren.
Hoge Energieprijzen en Onzekerheid
De huidige energieprijzen liggen nog steeds aanzienlijk hoger dan voor het conflict in Oekraïne. De gasprijzen variëren nu tussen 1,25 en 1,45 euro per kubieke meter, terwijl dit eerder slechts 80 cent was. Dit prijsverschil doet vermoeden dat consumenten hopen op verdere prijsdalingen en daarom vasthouden aan variabele contracten, die elke paar maanden kunnen veranderen. Deze situatie is een omkering van de gebruikelijke trend, waarbij vaste contracten de voorkeur hadden.
Overweging van Zekerheid
Is dit dan het juiste moment om de energieprijzen voor één of drie jaar vast te zetten? Het lijkt erop dat dit nu inderdaad een geschikt moment is. Verdere prijsdaling is op korte termijn niet erg waarschijnlijk. Energieprijzen stijgen doorgaans richting de winter, omdat er meer gas wordt verbruikt, en geopolitieke onrust heeft eerder geleid tot hogere dan lagere prijzen. Het lijkt er dus op dat de recente prijsstijgingen in oktober daar deels door worden veroorzaakt. Hoewel er geen perfect moment is om prijzen vast te zetten, begrijpen experts dat mensen nu kiezen voor zekerheid in een tijd waarin de verwarming weer wordt aangezet en de prijzen stijgen.
Als gevolg van het aflopen van het overheidsprijsplafond aan het einde van het jaar, is er ook bezorgdheid dat prijzen snel kunnen stijgen, vooral als de winter kouder uitvalt. Hierdoor wordt verwacht dat veel huishoudens weer voor vaste contracten zullen kiezen, zoals in voorgaande jaren. Hoewel sommige mensen nog aarzelen om zich voor een langere periode vast te leggen, hopen anderen op verdere prijsdalingen als gevolg van een zachte winter of afname van geopolitieke spanningen. Het lijkt erop dat consumenten verschillende niveaus van risico en zekerheid overwegen bij het kiezen van hun energiecontract.