Eén Derde van Nederlandse Woningen Heeft Energielabel A

Nederland telt momenteel meer dan 1,7 miljoen energiezuinige huizen met energielabel A, wat neerkomt op 34,5% van alle woningen. Deze woningen zijn voorzien van goede isolatie, duurzame verwarmingssystemen en vaak zonnepanelen. De verdeling van energiezuinige woningen varieert sterk per regio.

Almere Koploper in Duurzaamheid

Almere blijkt de duurzaamste gemeente van Nederland te zijn, met 65,4% van de woningen voorzien van energielabel A. Dit blijkt uit onderzoek gebaseerd op de energielabel registratie van de RVO. In tegenstelling tot Almere, heeft Leidschendam-Voorburg met slechts 16,1% het laagste percentage woningen met een A-label, wat aangeeft dat hier nog een grote inhaalslag nodig is.

Top Gemeenten en Achterblijvers

Negen van de tien gemeenten met de meeste energiezuinige woningen bevinden zich in de Randstad. Na Almere volgen Lansingerland (60,8%) en Pijnacker-Nootdorp (59,2%). In Harlingen, de enige niet-Randstad gemeente in de top vijf, heeft 54,4% van de woningen een A-label. Aan de andere kant hebben regio's zoals Limburg, Zeeland en Friesland het hoogste percentage woningen met energielabel F of G, met Limburg als koploper waar 10,4% van de woningen een ongunstig energielabel heeft. In Flevoland is dit percentage met 0,8% juist het laagst.