Energieprijzen stijgen door investeringen in stroomnet

Komend jaar zullen huishoudens ongeveer 60 euro meer moeten betalen voor hun energie. Dit komt door de forse stijging van de netbeheerkosten, zo verwacht de toezichthouder. De energierekening stijgt de komende jaren omdat consumenten moeten meebetalen aan miljardeninvesteringen die worden gedaan in het stroomnet om dit uit te breiden en te versterken. De investeringen zijn nodig om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen en om de energietransitie mogelijk te maken.

Miljardeninvesteringen in het stroomnet

Netbeheerders zijn van plan de komende jaren miljarden te investeren in de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. De overheid heeft daarnaast aangekondigd dat er nog eens 19 miljard euro zal worden geleend aan een grote netbeheerder om deze uitbreidingen te ondersteunen. Deze investeringen zijn noodzakelijk om de capaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten, zodat het netwerk in de toekomst stabiel blijft en kan voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit.

Forse stijging netbeheerkosten verwacht

De kosten voor netbeheer zullen de komende jaren aanzienlijk toenemen. Momenteel bedragen deze kosten 7 miljard euro per jaar, maar dit zal oplopen tot 18 tot 25 miljard euro per jaar over de komende 25 jaar. Voor huishoudens betekent dit dat de kosten voor het transport van elektriciteit flink kunnen stijgen, van gemiddeld 250 euro per jaar nu, naar een verwachte 600 tot 800 euro per jaar in 2050. Ook bedrijven, vooral grootverbruikers in de industrie, zullen fors meer gaan betalen.

Flexibele stroomverbruikers kunnen besparen

Het principe van de stijgende netbeheerkosten is dat degenen die gebruikmaken van het stroomnet, zowel huishoudens als bedrijven, deze kosten zullen moeten dragen. Er zijn echter mogelijkheden voor bedrijven om kosten te besparen. Bedrijven die hun stroomverbruik flexibel kunnen inzetten, bijvoorbeeld door stroom te gebruiken wanneer er een overschot is, kunnen korting krijgen op hun netbeheerkosten. Dit helpt niet alleen om de kosten te verlagen, maar draagt ook bij aan het ontlasten van het stroomnet.