Fabels en feiten over zonnepanelen


Heb je interesse in zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat je zelf ook duurzame energie wilt opwekken? Vaak moeten er verschillende vragen beantwoordt worden voor consumenten de juiste keuze kunnen maken. Daarom zetten we de belangrijkste feiten en fabels over zonnepanelen op een rij.

In de winter produceren zonnepanelen geen energie 

Fabel

Zonnepanelen hebben geen warmte, maar zonlicht nodig. En omdat de zon ook gewoon in de winter schijnt, is de productie van zonne-energie onafhankelijk van het seizoen. Het is wel zo dat zonnepanelen in de wintermaanden minder opbrengen omdat de dagen korter zijn en de zon minder vaak schijnt. 

Zonnepanelen zorgen voor een grotere kans op blikseminslag 

Fabel

Omdat zonnepanelen plat zijn, trekken zij geen bliksem aan. Een dak met zonnepanelen is dus zeker niet gevaarlijker dan een dak zonder panelen.  

Ook zonnepanelen slapen ‘s nachts 

Nu nog een feit, maar binnenkort misschien een fabel. 

De techniek staat nooit stil en dit geldt gelukkig ook voor de techniek van zonnepanelen. Onderzoekers uit Australië en Amerika zijn namelijk een cel aan het ontwikkelen die naast zonlicht warmte op kan vangen. Zo kunnen de zonnepanelen van de toekomst ook ’s nachts energie produceren.

Zonnepanelen gaan maar 10 jaar mee

Fabel

Zonnepanelen van goede kwaliteit gaan langer mee dan 10 jaar. Op veel zonnepanelen heb je 25 jaar vermogensgarantie. Bij sommige merken ligt dit zelfs nog hoger. Het is onverstandig om de beslissing voor een type paneel alleen op basis van ‘prijs’ te nemen, omdat een paneel dat langer mee gaat en daarmee vaak duurder is, op de lange termijn ook meer oplevert.

Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen

Feit

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak, mits je niet in een monumentaal pand woont. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zoals de helling van je dak. Deze voorwaarden vindt je in de folder Zonnecollectoren en zonnepanelen van de Rijksoverheid.