Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs op hoogste niveau in vier maanden door onrust in Israël

 

De gasprijs in Europa heeft zijn hoogste niveau in vier maanden bereikt, gedreven door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en aanhoudende verstoringen in de energiemarkt. De confrontatie tussen Israël en Hamas en het stilleggen van de gasproductie op het Tamar-platform door Chevron hebben geleid tot onzekerheid in de regio en een stijgende gasprijs. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de gasmarkt in Europa, ondanks volle gasvoorraden en een lage industriële vraag. In dit artikel zullen we de redenen achter deze prijsstijging verkennen en de vooruitzichten voor de wereldwijde gasvraag bespreken.

Stijgende gasprijs in Europa

De gasprijzen op de Amsterdamse gasbeurs zijn de afgelopen dagen fors gestegen. Op dinsdag was er een verdere stijging van 3,6 procent voor leveringen in november, wat de prijs op 45,55 euro per megawattuur bracht. Deze stijging volgt op een reeds opvallende prijsstijging van 15 procent op maandag. De toenemende spanningen in het Midden-Oosten verhoogden de aanbodrisico's in aanloop naar het winterseizoen op het noordelijk halfrond. Bovendien hebben de gevechten in de regio geleid tot een verminderde gaslevering van Israël naar Egypte, waardoor Egypte plannen om vloeibaar aardgas naar Europa te exporteren heeft uitgesteld.

Aanhoudende gevoeligheid van de Europese gasprijs

Ondanks de volle gasvoorraden en de lagere industriële vraag, blijft de Europese gasprijs extreem gevoelig voor veranderingen in het aanbod. Dit komt doordat Rusland sinds vorig jaar zijn gasleveringen aan Europa aanzienlijk heeft verminderd, waardoor Europa afhankelijker is geworden van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit andere delen van de wereld. Recentelijk werden prijsstijgingen ook veroorzaakt door arbeidsconflicten in Australische lng-fabrieken en een lek in een pijpleiding tussen Finland en Estland. Bovendien wijzen weersvoorspellingen op een mogelijke daling van de temperaturen in Noordwest-Europa, wat de verwarmingstoepassingen kan verhogen en de vraag naar gas kan stimuleren, zelfs te midden van lagere industriële vraag.

Veranderingen in de wereldwijde gasvraag

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de groei van de wereldwijde vraag naar aardgas de komende jaren zal afnemen, vooral in ontwikkelde markten zoals de VS en Europa, vanwege een verschuiving naar duurzame energiebronnen en verbeterde energie-efficiëntie. De totale vraag naar gas in volwassen markten in Azië-Pacific, Europa en Noord-Amerika zal naar verwachting jaarlijks met 1 procent afnemen tot 2026. In plaats daarvan zal de groei van de wereldwijde vraag zich concentreren in delen van Azië en gasrijke economieën in het Midden-Oosten en Afrika, waar China naar verwachting een aanzienlijk deel van de groei zal aansturen. Deze verschuivingen in de gasvraag zullen de wereldwijde gasmarkt blijven beïnvloeden en de prijzen volatiel houden.