Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs stijgt weer met 20 procent na onderhoud Nord Stream 1

Gasprijs

Afgelopen maandag steeg de gasprijs naar een nieuwe recordhoogte van 293 euro per megawattuur. Dat komt neer op afgerond 2,86 per m³ gas. Gazprom kondigde vorige week vrijdag aan extra onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding van Rusland naar Duitsland te verrichten. Er heerst veel onzekerheid of na het onderhoud de gastoevoer zal worden hervat. Hierdoor schoot de gasprijs omhoog.

Gigantische stijging

We kennen al langere tijd een hoge gasprijs, maar de stijging van afgelopen maandag is tot nu toe de forste. De gasprijs steeg pas op maandag, omdat Gazprom vrijdag nadat de beurzen waren gesloten bekendmaakte onderhoud te verrichten aan de pijpleiding. De afgelopen weken hing de gasprijs per megawattuur rond de 200 euro. Vorige week was er al een stijging van 40 euro per megawattuur te zien door de extreme droogte in Europa. Daar komt dus nu nog eens 53 euro per megawattuur bij.

Oorlog in Oekraïne

Wanneer er een einde komt aan de gigantische stijging van de gasprijs is niet te zeggen. Het is inmiddels exact een half jaar nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak en volgens experts lijkt hier binnenkort nog geen einde aan te komen. Zolang de oorlog woedt zullen er sancties zijn tegen Rusland en zal Rusland zijn gaslevering aan Europa afschalen. We moeten daarom aankomende winter rekening houden met nog veel hogere gasprijzen dan nu.

Nord Stream 1

In juli was er ook al onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding. Ook hierbij schoot de gasprijs omhoog door vrees dat de gaslevering niet zal worden hervat. Na het onderhoud werd tegen alle verwachtingen in wel weer gas geleverd aan Duitsland. Wel vloeit er maar ongeveer 20 procent van de capaciteit door de pijpleiding. Westerse landen beschuldigen Rusland ervan gas in te zetten als politiek dreigmiddel en zijn opnieuw bang dat er straks geen gas geleverd zal worden nadat het onderhoud is verricht.