Hebben we genoeg gas voor de winter?
De gasprijs nadert weer de piek van december en vlak na de Russische invasie in Oekraïne. Nu de gaskraan vanuit Rusland steeds verder dicht wordt gedraaid schiet de prijs omhoog en worden de gasvoorraden minder. Er ontstaan steeds meer zorgen over een eventueel tekort in de winter, maar wat kunnen we eraan doen en zit een gastekort er echt aan te komen?
Hoge gasprijs door Duitse gascrisis
Duitsland is nog altijd erg afhankelijk voor Russisch gas. Via de Nord Stream 1-pijpleiding stroomt op dit moment nog het meeste Russische gas naar Europa. Deze pijpleiding komt direct vanuit Rusland aan in Duitsland. Door gepland onderhoud wordt de pijpleiding tijdelijk niet gebruikt, maar de Duitsers maken zich zorgen dat als het onderhoud voorbij is de Russen geen gas meer via de pijpleiding leveren. Zelfs als de Russen nog evenveel via de Nord Stream 1 blijven leveren is er een reële kans op een tekort aan gas in de winter. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als de Duitsers niet stoppen met doorvoeren naar andere EU landen, de gasvoorraden voor het einde van de winter leeg zijn.
Gevolgen voor Nederland
In Europa hebben we een gezamenlijke gasmarkt. Dit betekent dat problemen voor Duitsland ook problemen voor Nederland betekenen. Mede omdat de Duitsers nu kampen met gastekorten, hebben wij nu hoge gasprijzen. Een fysiek tekort van gas in Nederland is minder waarschijnlijk, aangezien wij zowel opslagterminals hebben voor vloeibaar gas (lng), voldoende gasopslagen en eigen gaswinning (in Groningen en de Waddenzee).
Voldoende gasopslagen
De Duitse gasopslagen zijn nu ongeveer 63 procent van de volledige capaciteit. In Nederland hebben we iets minder voorraden, namelijk 55 procent. De gasvoorraden blijven nog altijd aangevuld worden, maar of dit voldoende is voor de winter blijft alsnog de vraag. De gasvoorraden zijn geen back-up, maar een noodzakelijke voorwaarden om genoeg te hebben voor de winter. Wel is de leveringsgarantie van de vloeibaar gas terminal in de Eemshaven deze week veiliggesteld.
Als huishouden hoef je je vrijwel geen zorgen te maken dat je ooit zonder gas komt te zitten. Huishoudens staan onderaan de lijst als er gekort moet worden op gasgebruik. Eerst zullen grote fabrieken en bedrijven moeten minderen of zelfs afgesloten worden van het gasnet. Dit betekent wel een enorme economische schade als gevolg.