Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs zakt tot onder 50 euro per megawattuur

Gasprijs daalt

Voor het eerst sinds een jaar is de gasprijs gedaald tot onder 50 euro per megawattuur op de gasmarkt. Vorige week tikte de gasprijs 48.54 euro aan. Met deze daling komt de gasprijs op het niveau van december 2021; de laatste keer dat de prijs zo laag was.

Europese voorraden gevuld

De gasprijs daalt al maanden doordat Europa beschikt over voldoende voorraden om de winter door te komen. Ten opzichte van het hoogtepunt in augustus 2022 is de gasprijs al 35 procent gedaald. Op het hoogtepunt betaalden we namelijk ruim 300 euro per megawattuur.

Positief nieuws voor huishoudens

Door de aanhoudende lage gasprijs in de gasmarkt komen lagere energieprijzen voor huishoudens eindelijk in zicht. Energieleveranciers kunnen hun energie namelijk tegen lagere tarieven inkopen, waardoor ze uiteindelijk lagere prijzen kunnen rekening aan de consument. De drie grote energieleveranciers Eneco, Vattenfall en Essent hebben al aangekondigd hun variabele tarieven te verlagen.

Nog altijd hogere kosten

De daling van gas op de gasmarkt is een positieve ontwikkeling, maar de kosten zijn nog altijd veel hoger dan voor het najaar van 2021. Op dit moment worden de hogere kosten gedrukt door het prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld voor energie. Zo lang de energieprijzen boven het prijsplafond blijven blijf je profiteren van deze maatregel. Zakken de energieprijzen tot onder het prijsplafond dan kun jij bij een overstap naar een voordeliger vast energiecontract of bij verandering van je variabele tarieven profiteren van lagere prijzen. Daarnaast worden er koudere weken in Europa verwacht waardoor de gasprijs naar verwachting weer iets gaat stijgen.