Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Het prijsplafond voor energie gaat definitief in per 1 januari

Prijsplafond

Het plan voor een prijsplafond voor energie werd al tijdens Prinsjesdag gepresenteerd. Lang leek het plan zonder problemen per 1 januari in te gaan, maar dit kwam een maand geleden op losse schroeven te staan. Er bleek te veel onduidelijkheid over hoe de compensatie vanuit het kabinet verrekend kon worden door de leveranciers. Nu is de kogel door de kerk: het prijsplafond gaat er komen.

Maximale winst 

Met name op de regeling van een maximale winst voor energieleveranciers liepen de onderhandelingen stroef. De regering wilde namelijk in eerste instantie geen belastinggeld gebruiken om hoge winsten bij energieleveranciers te sponsoren. Hierdoor wilde ze een maximale winst instellen. Energieleveranciers gaven aan dat door het instellen van een maximale winst enorme verliezen zouden ontstaan als klanten minder zouden afnemen of over zouden stappen naar de concurrent. 

Overeenkomst

Op dit moment ligt er een overeenkomst tussen de overheid en energieleveranciers over de maximale winst. Minister Jetten (Energie en Klimaat) geeft aan dat huishoudens niets merken van de schikking met energieleveranciers. Zij krijgen nog altijd te maken met de beloofde tarieven die per 1 januari in zouden gaan. Het prijsplafond is €1,45 per m² gas en geldt tot 1200 m³ gas per jaar. Voor stroom is dit €0,40 per kWh tot maximaal 2900 kWh per jaar. 

Op de valreep een akkoord

Velen zijn blij dat er op de valreep toch een akkoord is gekomen over het prijsplafond en deze dus per 1 januari in kan gaan. Branchevereniging Energie Nederland zegt dat het voor energieleveranciers noodzakelijk is om bij het prijsplafond een winstmarge te hebben. Hierdoor kunnen tegenvallers uit het verleden worden gecompenseerd en kan meer worden geïnvesteerd in de energietransitie.