Hoe ‘gunstig’ wordt de energierekening in 2020?


Gaat een gemiddeld huishouden in 2020 meer of minder betalen voor energie en gas? Wordt gas duurder en stroom goedkoper? Dan weer wordt er bericht over een daling van de rekening, het volgende moment over een stijging van de transportprijzen. Best verwarrend. In dit artikel vind je de veranderingen op een rijtje.


Omdat in 2020 de energiebelasting daalt met gemiddeld 70 euro, zal een gemiddeld huishouden volgend jaar circa 65 euro per jaar minder in rekening worden gebracht wanneer er zowel een stroom- als een gasaansluiting is. De daling van de energiebelasting komt door een verhoging van de korting voor de energiebelasting (die zal stijgen van 311 euro naar 527 euro per jaar).

Wat stijgt er?

Ondanks de daling van de energiebelasting, stijgen er andere kosten. Zo zullen de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas volgend jaar stijgen met gemiddeld 5 euro per huishouden per jaar. De stijging van de transporttarieven komt voornamelijk doordat administratieve en fysieke verliezen van gas in 2020 op het bordje van de netbeheerders komen en niet langer op die van de energieleveranciers. Voor stroom betaal je volgend jaar gemiddeld 50 cent per huishouden per jaar meer.

Lange termijn

Op de lange termijn ziet het er niet heel gunstig uit. Energiewijzer.nl verwacht op lange termijn een stijgende energierekening. Die verwachting is vooral gebaseerd op de verwachte stijging van de netwerkkosten. Onderhoud aan het netwerk voor elektriciteit en gas vergen grote investeringen. Mogelijk wordt die verhoging vanaf volgend jaar stapsgewijs ingevoerd. Hogere netwerkkosten worden vooral veroorzaakt door de extra investeringen in het elektriciteitsnetwerk, die nodig zijn voor de aansluiting van zonneparken en windmolens.

Besparen

Als woningeigenaar heb je helaas geen invloed op welke kosten de overheid doorvoert, maar je hebt wel invloed op de leveringskosten. Overstappers kunnen hiermee honderden euro’s per jaar besparen. Verdere besparingsmogelijkheden, ook naast het isoleren van de woning en het gebruik van zonnepanelen, zijn te vinden in hoe je omgaat met energie. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graad lager (op jaarbasis scheelt dat al gauw 85 euro) of douche maximaal vijf minuten (levert een besparing op van 90 kilo CO2 per jaar). Daarnaast is het verstandig elke dag je ramen minimaal een kwartier open te zetten. Zo komt er droge en koude lucht naar binnen, die beter te verwarmen is (levert een besparing van 5 tot 6 m3 gas per jaar op).