Hoe lang duurt het voordat Europa van Russisch gas af is?
Europa gaat stoppen met het importeren van Russische olie. Daarnaast wil het grootste deel van Europa wil af van Russisch gas. Dit komt met name door de recente geopolitieke spanningen tussen Rusland en Europese landen die zijn veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Om van het gas af te gaan hebben veel Europese naties zwaar geïnvesteerd in duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie, en importeren de lidstaten meer vloeibaar aardgas uit andere landen over de hele wereld.
Duitsland bouwt afhankelijkheid snel af
Duitsland heeft zijn afhankelijkheid van Russisch gas aanzienlijk verminderd het afgelopen jaar en lijkt om te zijn in de discussie om geleidelijk de import van Russisch gas te stoppen. Het land importeerde voor de oorlog ongeveer 55 procent van zijn gas uit Rusland, maar wil dat percentage snel terugbrengen naar 30 procent. Daarnaast wil Duitsland vanaf komende herfst geen kolen meer importeren en hoopt het voor het einde van het jaar geen olie meer te hoeven importeren uit Rusland. Dit was een behoorlijke opgave aangezien voor de oorlog Duitsland 50 procent van al zijn kolen en 35 procent van al zijn olie uit Rusland importeerde. Nu is dat percentage teruggebracht naar 12 procent olie en 8 procent kolen. Duitsland heeft dus al flinke stappen gemaakt.
Europese landen zetten stappen
Ook andere lidstaten sluiten zich aan bij het streven naar een schonere en veiliger energietoekomst zonder afhankelijkheid van Rusland. Italië heeft als doel gesteld om halverwege 2024 geheel vrij te zijn van Russisch gas. Nederland wil tegen het eind van dit jaar geen Russisch gas meer importeren. Daarnaast is de Franse energiemaatschappij Engie de eerste Europese energiemaatschappij die een overeenkomst met Amerika heeft gesloten voor vloeibaar aardgas (LNG), wat ook de afhankelijkheid van Russisch gas verminderd.
Hongarije gaat wel in roebels betalen
Vorig weekend werd bekend dat Polen en Bulgarije geen gas meer geleverd kregen uit Rusland, omdat zij niet in roebels willen betalen. De vraag is waar de lijn ligt bij het Kremlin, aangezien op één land na alle Europese landen weigeren in de Russische munteenheid te betalen. In Europa blijft Hongarije een overblijver die tevreden lijkt met het in stand houden van zijn banden met Rusland in de energiesector. Samen met Slowakije is Hongarije als Europees land het meest afhankelijk van Russisch gas. De Europese Unie twijfelt daarom deze twee landen uit te zonderen van de boycot op Russische energie. Niettemin lijkt het erop dat het grootste deel van Europa snel op weg is naar een toekomst zonder Russische energie.