Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huishoudens zonder slimme meter wordt op 1 januari naar meterstanden gevraagd

meterkast

Het was lange tijd onzeker hoe energieleveranciers gingen bepalen welk deel van het verbruik van mensen zonder slimme energiemeter onder het energieplafond valt. Nu zijn de drie grote energieleveranciers, Eneco, Vattenfall en Essent eruit. Mensen zonder slimme meter wordt gevraagd hun meterstand door te geven op 1 januari.

Actuele meterstanden

Mensen zonder slimme meter hebben geen directe verbinding met de energieleverancier. Hierdoor kan het verbruik niet direct worden bepaald. Het is daarom voor energieleveranciers lastig te bepalen welk gedeelte van het verbruik onder het prijsplafond van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas valt. Ook hebben mensen zonder slimme meter minder zicht op hun energieverbruik. Dit betekent dat ze minder bewust met hun energieverbruik om kunnen gaan.

Energie verbruik schatten

In eerste instantie wilden Essent en Eneco het energieverbruik schatten, maar dan wordt er geen rekening gehouden met consumenten die in afwachten van het energieplafond hun verwarming hadden uitgeschakeld. Volgens de energieleveranciers hoeven klanten niet te bellen om hun meterstanden door te geven, maar krijgen ze hiervoor instructies in een brief of via de mail. Als klanten hun verbruik tot 1 januari niet tijdig doorgeven wordt het verbruik alsnog geschat.

Foutgevoelig

Aangezien er zonder slimme meter geen 100% bewijs is van de meterstanden kan er makkelijk mee gesjoemeld worden. De brancheorganisatie Energie-Nederland zegt zich bewust te zijn van het risico dat mensen misbruik kunnen maken van de situatie. Ook nu worden al vaak meterstanden van de verkeerde meter opgegeven, cijfers vergeten of wordt het hoog- en laag tarief verwisseld voor fictieve getallen.