Hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv vanaf 2026
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft aangekondigd dat vanaf 2026 huiseigenaren verplicht zijn om bij vervanging van hun cv een hybride warmtepomp of een duurzaam alternatief te laten installeren. Een duurzaam alternatief is bijvoorbeeld een aansluiting op het warmtenet. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat Nederland steeds verder van het aardgas af gaat.
Duurzamere huizen
Nederland moet volgens minister de Jonge meer tempo maken in de verduurzaming van onze huizen. De regel om in 2026 alleen nog maar (hybride) warmtepompen te installeren moet daaraan bijdragen. Naast de duurzaamheid is het ook goed voor de portemonnee van de Nederlandse huizenbezitter. Op dit moment betalen Nederlanders zich scheel aan gas door de hoge gasprijzen. Een hybride warmtepomp is een flinke investering, maar je gebruikt dan wel 60 procent minder gas. Met de huidige hoge prijzen heb je de investering er dan ook snel uit.
Subsidie
Wie op dit moment een (hybride) warmtepomp aanschaft kan hiervoor subsidie aanvragen. De subsidie is aan te vragen tot 2030 en is bedoeld om de energietransitie te versnellen. Ook maakt subsidie het mogelijk voor middeninkomens om hun huis te verduurzamen. Lage inkomen vallen nog altijd buiten de boot. Over de hoogte van de subsidies lees je hier meer.
Geschikte woning
Voor woningen die niet geschikt zouden zijn voor de installatie van een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet komt een uitzondering. Daarnaast zijn de meeste huizen in Nederland niet zomaar geschikt voor een warmtepomp. Dat komt omdat er eisen aan de duurzaamheid van je huis zitten voordat je een warmtepomp mag installeren. Je huis moet goed geïsoleerd zijn met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas. Je huis moet energielabel B hebben. Veel huizen die na 1995 zijn gebouwd voldoen hieraan.