Rusland stopt met de gaslevering aan Nederland
Na Finland, Polen en Bulgarije moet ook Nederland geloven aan een stop van de gaslevering uit Rusland. Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft maandag bekend gemaakt dat er per 31 mei geen gas meer wordt geleverd aan het Nederlandse GasTerra. De reden van de stop is dat de Nederlandse staat weigert in roebels te betalen. Volgens Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten komt de gaslevering voor huishoudens en bedrijven niet in gevaar.
Waarom uitgesloten
Betalen in roebels voor Russische producten is door president Poetin als harde eis gesteld aan “onvriendelijke” Europese landen. Het doel hiervan is om de inflatie van de roebel tegen te gaan. Europese landen zien dit als contractbreuk, aangezien is afgesproken om in dollars of in euro’s te betalen. Meerdere Europese staten zullen naar verwachting worden uitgesloten van de Russische gaslevering, omdat ook zij weigeren te betalen in roebels.
Nog genoeg gas
GasTerra had een contract met Gazprom voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas tot oktober. Het plan was al om dit contract af te laten lopen, maar dit wordt door de Russen dus al vroegtijdig verbroken. In totaal gebruikt Nederland jaarlijks ongeveer 40 miljard kubieke meter gas. Het geïmporteerde gas uit Rusland is dus maar een fractie van ons gasgebruik. Het viel te verwachten dat Rusland de gaskraan dicht zou draaien, vandaar zijn er sinds het uitbreken van de oorlog afspraken gemaakt met andere landen om gas in te kopen. GasTerra heeft aangegeven dat de rekeningen van 1 juni tot 1 oktober niet worden betaald aan Gazprom.
Juridische stappen tegen Gazprom
In het contract tussen GasTerra en Gazprom is afgesproken dat Nederland in euro’s zal betalen voor het te ontvangen gas. Nu Rusland eist dat Europese landen in roebels betalen moeten gasbedrijven eerst een rekening openen bij de door de Russische staat beheerde Gazprombank. Hier worden euro’s dan omgezet in roebels. Hiermee worden Europese sancties overtreden. Daarnaast is de Russische eis om in roebels te betalen een contractbreuk. Volgens de woordvoerder van GasTerra zijn er nogal wat juridische consequenties aan deze contractbreuk.