Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds meer consumenten kiezen voor vaste energietarieven richting koude maanden

Verwarming

Met de komst van de koude maanden en de aanhoudende daling van de energieprijzen, kiezen steeds meer consumenten voor zekerheid als het gaat om hun energiecontracten. In september steeg het aantal huishoudens met een vast energiecontract met 214.000, wat betekent dat nu ongeveer 36 procent van de huishoudens een vast contract heeft. De nieuwste energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toont aan dat de energieprijzen in de afgelopen maand opnieuw zijn gedaald. Bijna alle energieleveranciers hanteren nu prijzen voor gas en elektriciteit die lager zijn dan de maximaal toegestane tarieven (40 cent per kWh elektriciteit en 1,45 euro per kubieke meter gas).

Daling van Energieprijzen op de Markt

Het goede nieuws voor consumenten is dat vaste energiecontracten 3 tot 4 procent goedkoper zijn geworden in vergelijking met augustus, volgens de ACM-cijfers. Aan de andere kant zijn de prijzen voor variabele contracten met slechts 1,5 procent gedaald. De afgelopen jaren kozen huishoudens meestal voor vaste energiecontracten, maar door de sterke stijging van de energieprijzen in 2022 was het sinds de zomer van vorig jaar bijna onmogelijk om een vast contract te vinden. Dit resulteerde in een toename van huishoudens met variabele contracten sinds eind 2022.

Verschillen tussen Vaste en Variabele Contracten

Vanaf het voorjaar van dit jaar kwamen er echter weer meer vaste energiecontracten beschikbaar, waardoor het aantal huishoudens met een vast contract toenam van 2 miljoen naar 2,8 miljoen. Niettemin hebben nog steeds meer huishoudens een variabel energiecontract, namelijk 4,5 miljoen. Volgens de ACM hebben ongeveer 243.000 huishoudens zelfs een dynamisch energiecontract, waarbij de energieprijs per uur kan variëren. Dit kan voordeliger zijn als je energie verbruikt op momenten waarop er veel duurzame energie wordt opgewekt, zoals wanneer de zon schijnt of het hard waait.